Svijet
0

Stotinu najmoćnijiih žena na svijetu

Sarajevo-x.com
Već drugu godinu zaredom, Forbes magazin proglašava Angelu Merkel najmoćnijom ženom na svijetu. Ona je prva žena koja je postala kancelar Njemačke. Najmoćnija je jer stoji iza svojih principa, uspješno je "nagovorila" lidere zemalja G8 da smanje emisiju stakleničkih gasova te hladno i pribrano vodi svoju zemlju.

Potpredsjednica kineske vlade Wu Yi našla se na drugom mjestu. Sa najbržim privrednim rastom Kina će uskoro zamijeniti Njemačku na trećem mjestu najvećih svjetskih ekonomija. Wu Yi se odlično nosi sa svim problemima koji se javljaju u Kini, a nedavno je bila vođa kineske delagacije tokom ekonomskih pregovora sa SAD-om.

Na trećem mjestu je Ho Ching, direktorica kompanije Temasek Holdings iz Singapura, a na četvrtom se našla Condoleezza Rice, državni sekretar SAD-a.

Indra K. Nooyi, predsjednica i izvršna direktorica PepsiCoa, zauzela je peto mjesto, dok je predsjednica Nacionalne kongresne stranke Indije, Sonia Ghandi na šestom.

Od sedmog do desetog mjesta rasporedile su se uspješne poslovne žene: Cynthia Carroll, Patricia A. Woertz, Irene Rosenfeld te Patricia Russo.

Poznata voditeljica i predsjednica kompanije Harpo, Oprah Winfrey, zauzela je 21. mjesto. Kraljica Elizabetha II je 23., Melinda Gates 24., a potencijalna predsjednica SAD-a, senatorica Hillary Rodham Clinton je 25. najmoćnija žena na svijetu.

Laureat za Nobelovu nagradu za mir i demokratski izabrana predsjednica Burme koja je već godinama u kućnom pritvoru, Aung San Suu Kyi nalazi se 71. mjestu ove liste.

Poznata CNN-ova reporterka Christiane Amanpour je 74., dok je na posljednjem 100. mjestu najmoćnijih žena na svijetu Ellen Johnson-Sirleaf, predsjednica Liberije.