Stotinu godina Afričkog nacionalnog kongresa

S
SRNA
7.1.2012. u 18:20
0
0
Stotinu godina Afričkog nacionalnog kongresa
0
Stotinu godina Afričkog nacionalnog kongresa Foto: AFP
Afrički nacionalni kongres (ANC) obilježava ovog vikenda 100 godina postojanja i borbe za oslobođenje koja je doprinijela ukidanju aparthejda u Južnoafričkoj Republici.
Najstariji afrički pokret za građanske slobode, čiji je simbol Nelson Mandela, obilježit će svoju godišnjicu trodnevnim proslavama i komemoracijama, uz očekivano prisustvo 46 šefova država.

Proslavi će prisustvovati bivši i sadašnji stranački zvaničnici, ali među njima neće biti Mandele. On se, iz zdravstvenih razloga, nije pojavljivao u javnosti od ceremonije zatvaranja svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010. godine.

Mandela (93) trenutno živi nedaleko od mjesta svog djetinjstva u Kunuu.

Afrički nacionalni kongres osnovan je je 8. januara 1912. godine u Blemfontainu, gdje će biti održana glavna proslava.

Pokret, koji se kasnije transformisao u političku stranku, zaslužan je za pokretanje višegodišnjih protesta koji su podigli nivo borbe za olobođenje i podstakli radnike, studente i ostale građane da zatraže ukidanje rasizma.

Pokret je zabranjen 1960. godine, a njegovi glavni lideri, uključujući Mandelu, završili su u zatvoru poslije nekoliko godina. Tri decenije kasnije, južnoafrički režim dozvolio je rad pokreta i pustio Mandelu iz zatvora.

On se vratio na čelo Kongresa 1991. godine i pobijedio na predsjedničkim izborima 1994. godine. To je bilo prvo glasanje na kojem su ravnopravno učestvovali pripadnici svih rasa.

Afrički nacionalni kongres od tada je pobjeđivao na svim izborima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: