Doprinos ukidanju aparthejda
0

Stotinu godina Afričkog nacionalnog kongresa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afrički nacionalni kongres (ANC) obilježava ovog vikenda 100 godina postojanja i borbe za oslobođenje koja je doprinijela ukidanju aparthejda u Južnoafričkoj Republici.

Najstariji afrički pokret za građanske slobode, čiji je simbol Nelson Mandela, obilježit će svoju godišnjicu trodnevnim proslavama i komemoracijama, uz očekivano prisustvo 46 šefova država.

Proslavi će prisustvovati bivši i sadašnji stranački zvaničnici, ali među njima neće biti Mandele. On se, iz zdravstvenih razloga, nije pojavljivao u javnosti od ceremonije zatvaranja svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010. godine.

Mandela (93) trenutno živi nedaleko od mjesta svog djetinjstva u Kunuu.

Afrički nacionalni kongres osnovan je je 8. januara 1912. godine u Blemfontainu, gdje će biti održana glavna proslava.

Pokret, koji se kasnije transformisao u političku stranku, zaslužan je za pokretanje višegodišnjih protesta koji su podigli nivo borbe za olobođenje i podstakli radnike, studente i ostale građane da zatraže ukidanje rasizma.

Pokret je zabranjen 1960. godine, a njegovi glavni lideri, uključujući Mandelu, završili su u zatvoru poslije nekoliko godina. Tri decenije kasnije, južnoafrički režim dozvolio je rad pokreta i pustio Mandelu iz zatvora.
On se vratio na čelo Kongresa 1991. godine i pobijedio na predsjedničkim izborima 1994. godine. To je bilo prvo glasanje na kojem su ravnopravno učestvovali pripadnici svih rasa.

Afrički nacionalni kongres od tada je pobjeđivao na svim izborima.