Grad pepela
4

Stotine volontera traga za ljudskim ostacima u Califoniji uoči najavljenih oluja

Klix.ba
Snimak iz zraka (Foto: EPA-EFE)
Blizu 400 volontera pretražuje ruševine i pepeo u kalifornijskom gradu Paradiseu koji je potpuno uništen u požaru, kako bi pronašli ostatke žrtava. Broj preminulih se popeo na 77, a još uvijek se 1.300 ljudi vodi kao nestalo.

Ovo je najsmrtonosniji i najdestruktivniji požar koji je zahvatio Califoniju. Volonteri nadljudskim naporima tragaju za ostacima prije nego krenu najavljeni pljuskovi. Strahuje se da će upravo ovi pljuskovi odnijeti kosti i pepeo pretvoriti u gustu smjesu, što bi moglo komplicirati dalju potragu.

Tim od 10 volontera pretražuje uništene kuće u pratnji psa tragača koji na sebi ima zvono. Kada utvrde da nema ljudskih ostataka, bojom napišu veliku nulu. Sve se pretvorilo u utrku s vremenom jer ovo područje očekuju dvije oluje.

Kvalitet zraka je okarakterisan kao veoma nezdrav pa su svi prisiljeni da nose maske. Nastava je odgođena u školama upravo zbog zraka.

Postoji bojazan da će kiše pokrenuti i klizišta. U požaru je uništeno 10.500 domova, a spaljeno je 60.000 hektara zemljišta. Ugroženo je još 15.500 objekata.

U nedjelju navečer održana je molitva za žrtve u Prvoj kršćanskoj kući gdje je bila postavljena parola "Svi se dižemo iz pepela". Suze vjernika brisao je pastor Jesse Kearns koji je predvodio misu i ohrabrivao ih. U jednom trenutku zamolio je sve one koji su ostali bez doma da ustanu. Ustalo je više od pola vjernika.