Petodnevni štrajk
0

Stotine radnika Iberije štrajkuju u Madridu, Britancima poručili da idu kući

SRNA
Nekoliko stotina radnika španske aviokompanije Iberia protestovali su danas u Madridu zbog planova o ukidanju 3,800 radnih mjesta nakon spajanja sa British Airwaysom.

Uz buku truba i petardi, više od hiljadu ljudi okupilo se ispred sjedišta Iberije, mašući španskim zastavama i sa transparentima na kojima je pisalo "Britanci idite kući" i "Iberija je španska".

"Uprava Iberije je gomila marioneta Londona", rekao je Jaime Quintana, koji je 12 godina radio kao član kabinske posade i predstavnik najvećeg španskog sindikata Comisiones Obreras.

Radnici optužuju upravu Iberije za izdaju i da su "ponos španskog vazduhoplovstva prodali stranim interesima.

Oni ističu da je Iberia nakon spajanja sa British Airwaysom 2011. godine i stvaranjem International Airlines grupe smanjila broj svojih letova, a da je britanska kompanija proširila operacije i flotu.

Radnici Iberije na tlu i avionske posade stupili su u ponedjeljak, 4. marta, u petodnevni štrajk u znak protesta zbog planiranih otpuštanja i smanjenja plata, što je izazvalo otkazivanje 1.370 letova.

Zaposleni u Iberiji stupili su protekle sedmice u prvi od tri planirana petodnevna štrajka. Novi štrajk planiraju za period od 18. do 22. marta.

U skladu sa španskim zakonom, tokom štajka radi minimalan broj osoblja.