Svečanost u Gazi
1.5k

Stotine hiljada Palestinaca obilježilo godišnjicu pokreta Fatah

SRNA
Detalj sa svečanosti u Gazi (Foto: AFP)
Detalj sa svečanosti u Gazi (Foto: AFP)
Stotine hiljada Palestinaca učestvovalo je danas u Gazi na svečanosti povodom proslave 48 godina od osnivanja pokreta Fatah.

Proslava godišnjice Fataha u Gazi prvi put se održava od kada je 2007. godine Hamas preuzeo vlast u regionu. Razmimoilaženja glavnih rivalskih palestinskih frakcija - islamističkog Hamasa i sekularnog pokreta Fatah - ne posustaju od 2007. godine.

Od tada je uprava nad palestinskim teritorijama podijeljena. Gaza je pod kontrolom radikalnog pokreta Hamas, dok Zapadnu obalu kontroliše administracija koju predvodi lider Fataha Mahmud Abas.

Pokret Hamas je prvi put dozvolio da rivalski pokret Fatah organizuje ovakvu proslavu. Oba pokreta su potvrdila da žele da organizacija ovih svečanosti bude etapa ka ujedinjenju. Abas, koji je obećao da će 2013. godina biti godina ustanovljenja nezavisne palestinske države, nije krio optimizam i najavio je kraj petogodišnje podjele između svoje sekularne partije i islamističkog Hamasa.

"Uskoro ćemo povratiti jedinstvo. Pobjeda je blizu i mi ćemo se sastati s vama u Gazi u bliskoj budućnosti", izjavio je predsjednik palestinske uprave u unapred snimljenom govoru emitovanom preko televizije.

Abas je poručio da je Gaza prva palestinska teritorija oslobođena od okupacije /Izraela/ i /jevrejskih/ naselja i da žele da se ukinu blokade kako bi bila slobodna i povezana s ostatkom nacije. Pristalice Hamasa slavili su u decembru svoju godišnjicu na Zapadnoj obali, kojom dominira Abasov Fatah. To ukazuje na smanjenje napetosti između te dvije najveće palestinske organizacije.

Abas i vođa Hamasa Kaled Mašal potpisali su dogovor o pomirenju 2011. godine u Kairu, koji nikada nije primijenjen.