{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stotine hiljada Italijana protestovalo protiv Renzijevih reformi

F
25.10.2014. u 22:44
7
17
Stotine hiljada Italijana protestovalo protiv Renzijevih reformi
7
Italijani su u subotu održali masovni miting u Rimu kako bi protestovali protiv predloženih reformi na tržištu rada koje je iznio premijer Matteo Renzi.
Foto: AFP
Foto: AFP


Italijanska državna televizija RAI javila je da je nekoliko stotina hiljada učestvovalo na demonstracijama, dok je državna novinska agencija Ansa navela riječi organizatora mitinga iz sindikata CGIL da je ta brojka bliža jednom milionu. Mnogi demonstranti nosili su crvene i balone i mahali su crvenim sindikalnim transaparentima po sunčanom danu, prenosi Bloomberg.

Foto: AFP
Foto: AFP


Čelnica CGIL-a Susanna Camusso poručila je demonstrantima kako je sindikat spreman da nastavi protest "svim raspoloživim sredstvima" uključujući i generalni štrajk. Ona je poručila oduševljenoj masi na kraju svog govora u Piazzi San Giovanni "Nazad na posao, nazad u borbu!"

CGIL je sazvao miting kako bi protestovao protiv Renzijevog Akta o radu koji uključuje mjere olakšavanja otpuštanja s posla i stvaranja fleksiblilnijeg tržišta rada. Renzi je izjavio da je plan način da se privuku ulaganja u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti mladih u augustu iznosila rekordnih 44,2 posto. Njegovi prijedlozi, koji su odobreni u Senatu tokom glasanja o povjerenju ovog mjeseca, moraju biti usvojeni u Klubu poslanika.

Foto: AFP
Foto: AFP


Demonstracije u Rimnu uslijedile su nakon 24-satnog štrajka koji je prekinuo zračni i kopneni saobraćaj u najvećim gradovima Italije u petak. Veći prekidi očekuju se 14. novembra, kada će osoblje Alitalije i Easyjeta izaći na štrajk, sudeći po saopćenju postavljenom na web stranici italijanskog ministarstva saobraćaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: