|

Stotine hiljada genetski modificiranih komaraca će preplaviti Floridu

Stotine hiljada genetski modificiranih komaraca će preplaviti Floridu
47
Klix.ba
7.12.2012. u 19:49
35
komentara
47

dijeljenja
Stotine hiljada genetski modificiranih komaraca će preplaviti Floridu
Stotine hiljada genetski modificiranih komaraca uskoro će biti pušteni na Floridi, ali naučnici tvrde da ne treba brinuti i da je sve pod kontrolom. Kažu, oni imaju svoje razloge za to i imaju plan.
Možda zvuči kao scena iz niskobudžetnih filmova strave i užasa, ali naučnici sa Floride tvrde da nije tako.

Kažu da će ovi genetski modificirani komarci pomoći u smanjenju rizika od denga groznice na otoku Key West. Kako bi eksperiment napokon mogao biti sproveden čeka se dozvola Agencije za hranu i lijekove SAD-a. Radi se o komarcima koji su modificirani sa ekstra-genom tako da su njihovi potomci sterilni i nesposobni prenositi bolest te na kraju umiru i ubijaju svoje mlade.

To će biti prvi takav eksperiment u SAD-u, a slična ispitivanja izvode se i u Brazilu, Maleziji i na Kajmanskim Otocima.

Međutim, stanovnici Key Westa su zabrinuti i ne žele takav eksperiment jer se boje da cijela stvar nije dobro ispitana i da bi mogla naštetiti ekosistemu.

Cjepivo protiv denga groznice ne postoji. Iako je stopa smrtnosti povezana sa ovom tropskom bolešću još uvijek niska, ona ipak predstavlja ozbiljan problem.

U Key Westu, gdje se privreda temelji na turizmu, bilo kakva epidemija predstavlja ozbiljan problem i može imati katastrofalne posljedice.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...