Čeka se dozvola
47

Stotine hiljada genetski modificiranih komaraca će preplaviti Floridu

Klix.ba
Stotine hiljada genetski modificiranih komaraca uskoro će biti pušteni na Floridi, ali naučnici tvrde da ne treba brinuti i da je sve pod kontrolom. Kažu, oni imaju svoje razloge za to i imaju plan.

Možda zvuči kao scena iz niskobudžetnih filmova strave i užasa, ali naučnici sa Floride tvrde da nije tako.

Kažu da će ovi genetski modificirani komarci pomoći u smanjenju rizika od denga groznice na otoku Key West. Kako bi eksperiment napokon mogao biti sproveden čeka se dozvola Agencije za hranu i lijekove SAD-a. Radi se o komarcima koji su modificirani sa ekstra-genom tako da su njihovi potomci sterilni i nesposobni prenositi bolest te na kraju umiru i ubijaju svoje mlade.

To će biti prvi takav eksperiment u SAD-u, a slična ispitivanja izvode se i u Brazilu, Maleziji i na Kajmanskim Otocima.

Međutim, stanovnici Key Westa su zabrinuti i ne žele takav eksperiment jer se boje da cijela stvar nije dobro ispitana i da bi mogla naštetiti ekosistemu.

Cjepivo protiv denga groznice ne postoji. Iako je stopa smrtnosti povezana sa ovom tropskom bolešću još uvijek niska, ona ipak predstavlja ozbiljan problem.

U Key Westu, gdje se privreda temelji na turizmu, bilo kakva epidemija predstavlja ozbiljan problem i može imati katastrofalne posljedice.