Svijet
0

Stopa rasta kineske ekonomije 10,7 posto

FENA
Stopa rasta kineske ekonomije u 2006. od čak 10,7 posto bila je najbrža u proteklih više od 10 godina, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu ulaganja i izvoza koji je prkosio vladinim mjerama kontrole.

Četvrto po veličini gospodarstvo u svijetu bilježi tako dvoznamenkaste stope rasta već četvrtu godinu zaredom, prenijele su agencije.

Nastavi li gospodarstvo rast tim tempom, Kina bi već u 2008., godini Olimpijskih igara čiji će biti domaćin, mogla preteći Njemačku i zauzeti treće mjesto na ljestvici najvećih gospodarstava svijeta.

"Ti podaci poručuju da gospodarstvo doživljava procvat a predviđam da će istu stopu rasta dosegnuti i u 2007.", konstatirao je Tim Condon iz singapurskog ING-a.

Kina je u proteklih pet godina gotovo udvostručila svoj BDP zahvaljujući snažnom procesu industrijalizacije, urbanizacije i ulaganja, potaknutog pristupu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u 2001.

Tako ukupna vrijednost BDP-a sada iznosi 2.700 milijardi dolara a dohodak po stanovniku kojih u Kini ima 1,3 milijarde premašuje dvije hiljade dolara. Ipak, još značajno zaostaje za američkih 42 hiljade dolara po stanovniku.