{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Stop Geertu Wildersu je usluga ekstremistima'

F
13.2.2009. u 09:29
0
1
'Stop Geertu Wildersu je usluga ekstremistima'
0
'Stop Geertu Wildersu je usluga ekstremistima'
Foto: AFP/File
Svi britanski dnevnici prenose u petak suprotstavljena mišljenja domaće javnosti o tome da li je holandskog političara Geerta Wildersa u četvrtak trebalo pustiti u zemlju ili je vlada dobro postupila time što mu nije dozvolila da prijeđe granicu na aerodromu Heathrow.
Lord Pirson ima razloga da bude zadovoljan, piše u uredničkom komentaru The Independent. Poziv toga člana Doma lordova iz redova britanske Stranke za nezavisnost da holandski političar u parlamentu prisustvuje projekciji svoga uvredljivog antislamskog filma zamišljen je kao provokacija i ta provokacija je uspjela, a da Wilders nije ni kročio u parlament, navodi list.

Ali za žaljenje je i spremnost nekih u Britaniji da ovakvu provokaciju rado dočekaju – njihova žestoka reakcija samo je doprinijela da se za Wildersove predrasude čuje još dalje. Koliko god bila odbojna Wildersova gledišta – slobodna društva koja dopuštaju da se kaže samo ono što neće uvrijediti nikoga ne zaslužuju da se tako zovu.

Odlučivši da Geerta Wildersa ne pusti u zemlju, vlada je načinila pogrešnu procjenu – nije bilo predviđeno njegovo obraćanje nasilničkoj gomili, a njegov uvredljivi film svima je dostupan na internetu.

Ma koliko dobronamjerna bila, ova vladina zabrana ide naruku samo ekstremistima, zaključuje Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: