Istraga u toku
0

Stoltenberg tvrdi da nije poznato ko je sabotirao Sjeverni tok

F. H.
Screenshoot: Twitter
Screenshoot: Twitter
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da nije identifikovan počinitelj sabotaže plinovoda Sjeverni tok koji je oštećen prošlog septembra.

"Nismo uspjeli utvrditi ko stoji iza [sabotaže]", rekao je Stoltenberg. "U toku su nacionalne istrage i mislim da je ispravno pričekati dok se ne završe prije nego što kažemo bilo što više."

Stoltenbergovi komentari dolaze nakon izvještaja New York Timesa u utorak u kojem se citiraju novi obavještajni podaci koje su pregledali američki dužnosnici, a koji sugerišu da je u operaciju bila uključena skupina lojalna Ukrajini, ali koja je djelovala nezavisno o vladi u Kijevu.

Plinovodi, ključni izvor prihoda za Rusiju, bili su zatvoreni u vrijeme napada, koji se dogodio nekoliko mjeseci nakon što je Moskva pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu.

Ured njemačkog saveznog tužitelja pretražio je u januaru brod za koji se sumnjalo da nosi eksploziv korišten u detonacijama plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u septembru navodi se u saopćenju ureda tužitelja.

"Ured glavnog državnog tužitelja Njemačke pretražio je brod od 18. do 20. januara 2023. u vezi sa sumnjivim iznajmljivanjem broda", navodi se u saopćenju.

"Nema osnova za sumnju u zaposlenike njemačke kompanije koja je unajmila brod", pojasnili su iz ureda državnog tužitelja.