Odgovor Moskvi
40

Stoltenberg: Putinovi uslovi za mir u Ukrajini značili bi da će Rusija ispuniti svoje ratne ciljeve

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi prihvatanje prijedloga ruskog predsjednika Vladimira Putina o uslovima za postizanje mirovnog sporazuma sa Ukrajinom značilo da će Moskva ispuniti svoje ratne ciljeve.

"Ovo je prijedlog koji zapravo znači da Rusija treba da ostvari svoje ciljeve ratnih igara očekujući da Ukrajina treba da se odrekne znatno više zemlje nego što je Rusija do sada mogla zauzeti. Dakle, ovo nije mirovni prijedlog", rekao je on na sastanku konferencija za novinare nakon sastanka ministara odbrane NATO-a.

Šef NATO-a je više puta rekao da alijansa ne može odlučivati ​​za Ukrajinu o prihvatljivim uslovima za okončanje sukoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s najvišim diplomatima u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi je kazao kako je Rusija spremna započeti pregovore s Ukrajinom u svakom trenutku, ali pod jednim uslovom.

Putin je kazao da će Rusija prekinuti vatru i pristupiti mirovnim pregovorima ako Ukrajina odustane od svojih ambicija za NATO i povuče svoje snage iz četiri ukrajinske regije za koje tvrdi da Moskva polaže pravo.

"Ukrajinske trupe moraju se u potpunosti povući iz Donjecke i Luganske narodne republike, te regija Zaporožje i Herson – posebno s cijelog teritorija ovih regija unutar njihovih administrativnih granica kakve su postojale kada su se pridružile Ukrajini. Nakon što Kijev objavi svoju spremnost za to i započne stvarno povlačenja trupa iz ovih regija, kao i formalnog odustajanja od planova za pridruživanje NATO-u, odmah ćemo prekinuti vatru i započeti pregovore", rekao je Putin.