Svijet
0

Stoltenberg: NATO se mora dugoročno prilagoditi na nove sigurnosne izazove

FENA
Jens Stoltenberg Foto: EPA
Jens Stoltenberg Foto: EPA
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak da se alijansa mora dugoročno prilagoditi na nove sigurnosne izazove nakon izbijanja kriza u Siriji i Ukrajini.

"Aktuelna nestabilnost koja okružuje NATO naša je nova strateška realnost i bit će uz nas dugoročno", izjavio je Stoltenberg na redovnom godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u norveškom gradu Stavangeru.

Istaknuo je da je to razlog zašto se alijansa mora dugoročno adaptirati, dodajući da su tri prioriteta NATO-a strategija odvraćanja, odnosi s Rusijom i južna dimenzija savezništva, prenosi Xinhua.

Naveo je da su nestabilnost u Afganistanu, na Bliskom istoku i širom sjeverne Afrike "izazov koji zahtijeva sveobuhvatni odgovor iz zemalja u regiji i kompletnoj međunarodnoj zajednici", dodajući da "NATO tu mora igrati ulogu".

"NATO mora biti spreman i sposoban da razmjesti snage kada bude potrebno. Mi, međutim, također moramo da imamo bolju sposobnost predviđanja bez razmještanja većih borbenih snaga", kazao je.

Stoltenberg je izjavio da je alijansa ojačala svoje kapacitete u prilagodbi na dugoročne sigurnosne izazove.

"Tokom prošle godine udvostručili smo obim NATO-vih Snaga za reakciju, čineći ih spremnijim i sposobnijim, i uspostavili smo spremnost Zajedničkih borbenih snaga da djeluju u roku od nekoliko dana", kazao je Stoltenberg.

Također je naglasio da je pojačano prisustvo na istoku Evrope, s više aviona u zraku, više brodova na moru i "više čizama na terenu".

"Uspostavili smo šest novih štabova kod naših istočnih saveznika i dva nova se trebaju oformiti. Uskoro ćemo razmjestiti naše izviđačke bespilotne avione na Siciliji. Poboljšali smo mehanizam donošenja odluka", izjavio je čelnik NATO-a.

Parlamentarna skupština NATO-a uspostavljena je u 1955. godini kao forum članova parlamenata zemalja iz Sjevernoatlanskog saveza kako bi raspravljali o sistemu odlučivanja i sigurnosti.

Ona je institucionalno odvojena od NATO-a, ali služi kao suštinska veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Političke preporuke Parlamentarne skupštine nisu obavezujuće, ali se daju vladama i parlamentima članicama. Generalni sekretar NATO-a daje pismeni odgovor na svaku političku preporuku.