Moskva sve agresivnija
114

Stoltenberg: Historija nas uči da je Rusija spremna upotrijebiti silu protiv susjeda

V. K.
Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)
Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)
Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg govorio je za Norvešku nacionalnu medijsku mrežu o sastanku između SAD-a i Rusije koji će se održati u ponedjeljak, te sastanku između NATO-a i Rusija koji bi se trebao održati dva dana kasnije u Ženevi.

Između ostalog, Stoltenberg je rekao kako je NATO zadovoljan što je Rusija prihvatila sastanak, ali je naglasio kako se tokom razgovora u Ženevi neće i ne može pregovarati o osnovnim principima.

"Zadovoljni smo što su Rusi voljni da se sastanu s nama. Mi u te sastanke ulazimo sa stvarnom željom da dođemo do političkog rješenja i da spriječimo vojni sukob u Ukrajini. Saslušat ćemo stavove Rusije, ali ne možemo praviti kompromis u vezi sa osnovnim principima. To uključuje i princip da su sve evropske zemlje slobodne da izaberu svoj put. To se odnosi i na Ukrajinu", rekao je Stoltenberg za NRK.

Na pitanje koliko je realna mogućnost konstruktivnih razgovora s Moskvom, Stoltenberg ističe da to ovisi od Rusije.

"Ostaje da se vidi koliko su Rusi spremni da nađu političko rješenje i izbjegnu vojni sukob. Ne mislim da će svi problemi biti riješeni na sastanku NATO-Rusija sljedeće sedmice. Nadamo se da to može pokrenuti proces u kojem se možemo pozabaviti i temom kao što je kontrola naoružanja", pojašnjava generalni sekretar NATO-a.

Također, naglašava kako je Rusija izabrana konfrontaciju u ovom odnosu snaga.

"Treba uzeti u obzir osnove. Rusije je ta koja je izabrala konfrontaciju. Rusija postaje sve autoritarnija kao domaći režim i sve agresivnija u inostranstvu prema susjedima. To je pravi problem. Vidimo vrlo prijeteću retoriku gdje Rusi upozoravaju na ono što nazivaju 'vojnotehničkim posljedicama' ako ne dobiju ono što žele. Iz historijskog iskustva znamo da je Rusija spremna da upotrijebi silu protiv susjeda. Zbog toga, moramo biti spremni i na to da politički pregovori ne uspiju", rekao je Stoltenberg.

Na kraju intervjua, Stoltenberg se osvrnuo i na kraj svog mandata te je pojasnio kako je u ovih osam godina koliko predsjedava NATO savezom naučio jednu stvar - da je veoma teško predvidjeti sljedeću krizu ili izazov.

"Živimo u neizvjesnom vremenu. Umjesto predviđanja kakva će biti sljedeća kriza s kojom se suočavamo, brinem se o tome da NATO bude spreman. Moramo se nositi s prijetnjama kao što su cyber rat i rat u svemiru. Osim toga, postoji i činjenica da se svjetska ravnoteža snaga mijenja. Rast Kine pruža mogućnosti svima nama, ali ima i posljedice po našu sigurnost. NATO se s tim mora pozabaviti", zaključio je Stoltenberg.