Bogata saradnja
427

Stolački socijaldemokrati u Švedskoj obilježili Praznik rada: Uvijek je vrijeme za ljevicu

Piše: R. D.
Stolački socijaldemokrati su ovaj 1. maj, pored mnogih drugih aktivnosti, obilježili i u Švedskoj, u regiji Jönköping. Četvero mladih članova SDP-a BiH Stolac proveli su šest dana u posjeti svojim drugovima i drugaricama iz Švedske.

"Imali su priliku da 1. maj slave na drugačiji način nego se to čini u našoj zemlji, gdje su prvomajske demonstracije zaboravljene. Na ovim demonstracijama, u razvijenoj Švedskoj, učili su o klasnoj borbi, radničkim pravima, međunarodnoj solidarnosti, kao i želji za sigurniji i ravnopravniji Jönköping. Većina govora je bilo usmjereno prema mladima, o politikama za mlade, borbi za bolje obrazovanje, zdravstvo i posao. Timur Haračić, Arnela Selimić, Muhamed Idriz i Berina Amidžić su upoznali i Heléne Fritzon, švedsku ministricu za migracije i integraciju te dobili priliku da direktno predstave trenutnu situaciju u Stocu, kao i naše viđenje situacije u Bosni i Hercegovini. Skupu se obratio i Joao Duarte Albuquerque, predsjednik YES (Mladi evropski socijalisti), kao i mnoge druge vodeće ličnosti evropske i švedske ljevice", kazao je Demir Mahmutćehajić, predsjednik stolačkog SDP-a.

Ova posjeta je nastavak formalne i projektne saradnje između regionalnog odbora Socialdemokraterna Jönköping i SDP-a BiH Stolac, koja traje već dvije godine.

"Jedan od ciljeva ovog projekta je jačanje organizacionih kapaciteta SDP-a BiH Stolac, a rezultati su jasni i vidljivi. Desetine mladih osoba iz Jönköpinga i Stoca svakodnevno koordiniraju svoje aktivnosti, pomažu i podržavaju jedni druge. U januaru ove godine Arnela Selimić je bila jedna od govornica na konferenciji SSU Jönköping, Švedska socijaldemokratska omladina, koja se održavala od 19. do 21. januara u Jönköpingu. Prije toga u Stocu su boravili mladi socijaldemokrati iz Švedske, kao i načelnica Općine Mullsjö Linda Danielsson, Ilan de Basso, predsjednik Socialdemokraterna Jönköping, vodeći vijećnik u gradskom vijeću, potpredsjednik regionalnog odbora i član državnog predsjedništva, Carina Ödebrink, predsjednica regionalnog odbora i ragionalna ministrica zdravstva, Pelle Nordin, kordinator za međunarodnu saradnju i Jonas Andersson, programski menadžer Međunarodnog centra Olof Palme", kazao je.

U sklopu projekta uspostavljena je saradnja sa švedskom Unijom sindikata, Fondacijom za radničko obrazovanje i Narodnim školama.

"Ovo su sve članice švedskog radničkog pokreta s kojima socijaldemokrati Stoca svakodnevno aktivno sarađuju. Trenutni projekt traje do kraja 2019. godine, a velika je vjerovatnoća da će početkom 2020. godine biti aktiviran novi, mnogo veći projekt. Kao rezultat ovog projekta u Bosnu i Hercegovinu uskoro dolazi delegacija direktora Narodnih škola Švedske, jer je već dogovoreno da će sljedeći sastanak direktora Narodnih škola Švedske biti održan u Sarajevu 2019. godine. Pored uspostavljene saradnje sa švedskim socijaldemokratama SDP Stolac već ima uspostavljenu formalnu saradnju s Antifašistima grada Korčule, Antifašističkom ligom Republike Hrvatske, Školom antifašizma UABNOR Novo Sarajevo, mnogim antifašističkim organizacijama iz Bosne i Hercegovine i regiona, što se jasno vidi na obilježavanju 25. oktobra, Dana oslobođenja Stoca od fašizma, kad hiljade antifašista iz cijelog regiona dođe u Stolac. Očekuje se da će ovogodišnje obilježavanje Dana oslobođenja Stoca biti najmasovnije do sada", izjavio je Mahmutćehajić.

Pored uspostavljenih formalnih i neformalnih odnosa SDP BiH Stolac je trenutno u procesu uspostavljanja formalne saradnje s organizacijama u Italiji, Velikoj Britaniji, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Moldaviji.

"Dugoročna vizija socijaldemokrata iz Stoca je uspostava Obrazovno-kulturnog radničkog centra u Stocu koji će biti okupljalište progresivne lijeve misli i sjemenište mladih aktivista. Pravedno, jednakopravno i socijalno društvo nije utopija nego obaveza, a da bi se ono postiglo treba mnogo raditi, znati, istrajati i čuvati naslijeđene temelje. SDP BiH Stolac svima pokazuje da se može pokrenuti mladost, pozitivna energija i entuzijazam i u ovim teškim vremenima. Uvijek je vrijeme za ljevicu", kazao je na kraju.