{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štokholm od danas na čelu evropskog bloka

S
1.7.2009. u 09:24
0
4
Štokholm od danas na čelu evropskog bloka
0
Štokholm od danas na čelu evropskog bloka
Foto: Reuters
Švedska danas od Češke preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU.
Analitičari navode da će tokom svog mandata Štokholm biti suočen sa nekim od gorućih pitanja koja stoje pred EU, od kojih je najvažnije ratifikacija Lisabonskog ugovora - dokumenta koji određuje okvire funkcionisanja evropske zajednice, uključujući i njeno dalje širenje.

Šef švedske diplomatije Carl Bildt održao je u Štokholmu konferenciju za novinare na kojoj je obrazložio prioritete svoje zemlje u narednih pola godine.

Bilt je kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i Švedske i EU u cjelini označio približavanje zapadnog Balkana evropskom bloku.

Podsjećajući da vrlo dugo obavlja funkcije vezane za Balkan, šef švedske diplomatije je ocijenio da se u tom procesu stiglo do vrlo važne raskrsnice.

Prema ocjeni šefa švedske diplomatije, prvi put, sa ne prevelikom dozom uvjerenja, snage integracije počele su da nadvladavaju snage dezintegracije.

"To svakako nije bio slučaj u prethodnih 20 godina, kada smo nastojali da umirimo snage dezintegracije. Sada je, međutim, u regionu prisutan određeni zamah snaga integracije, ali svakako da će se to samo po sebi nastaviti. To zahtijeva našu podršku i zamah sa naše strane, u našoj politici", rekao je Bildt i istakao da smatra da je to važno.

Prema njegovim riječima, različite političke odluke biće donosene u okviru tog šireg filozofskog okvira, ali približavanje zapadnog Balkana EU jedna je od najvažnijih stvari koje moraju biti urađene, jer bi posljedice neuspjeha mogle biti dalekosežne.

"To se, naglašavam, ne mora dogoditi tokom švedskog mandata, jer ti procesi zahtijevaju duže od šest mjeseci, ali bi izostanak približavanja svakako bio neuspjeh," zaključio je Bildt, a prenosi BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: