Svijet
0

Stjepan Mesić u posjeti SCG

NINA
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić boravit će 6. i 7. jula u dvodnevnoj službenoj posjeti Srbiji i Crnoj Gori, gdje će razgovarati s predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem i najvišim dužnosnicima država članica.

Mesić će se sutra odmah po dolasku u Beograd sastati s Marovićem s kojim će razgovarati o daljnjem unaprjeđenju odnosa dviju zemalja, suradnji u procesu pridruživanja europskim institucijama, regionalnim inicijativama i drugim pitanjima od obostranog značaja.

Dva predsjednika nastavit će dijalog započet u maju prošle godine prilikom Marovićeve službene posjete Zagrebu. Hrvatski predsjednik će se u Beogradu sastati i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem s kojim će zajedno poslije toga u Subotici razgovarati s općinskim rukovodstvom, saopštila je press služba srpskog predsjednika.

U priopćenju se navodi da će Tadić i Mesić biti prisutni obilježavanju 15. godišnjice rada Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata, a predviđen je i susret s članovima Hrvatskog narodnog vijeća u Subotici.

Predsjednici Hrvatske i Srbije obići će i izbjeglički kamp u Bajmoku, gdje će razgovarati sa Srbima izbjeglim iz Hrvatske. Planom posjeta predviđeno je da se hrvatski predsjednik sastane i s predsjednikom srpske vlade Vojislavom Koštunicom, a u četvrtak u Podgorici s predsjednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem. Mesić će potom u Tivtu razgovarati s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice.

Hrvatski predsjednik će u četvrtak boraviti u Prištini, gdje će se sastati s predstavnicima međunarodne zajednice, dužnosnicima kosovskih institucija i predstavnicima Hrvata koji tamo žive, potvrđeno je u Uredu hrvatskog predsjednika.