Zanimljiva utrka
24

Stižu reakcije nakon prvog kruga izbora u Francuskoj: Ljevica poziva na mobilizaciju glasača

V. K.
Jean-Luc Melenchon i Elisabeth Borne (Foto: EPA-EFE)
Jean-Luc Melenchon i Elisabeth Borne (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su objavljeni preliminarni rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj uslijedile su reakcije kako političara okupljenih Emmanuela Macrona tako i stranaka ljevice koje su se pokazale kao najozbiljniji protivnik politike koju provodi predsjednik države.
Osoba koja se definirala kao vođa francuske ljevice i političar koji predstavlja dio ujedinjenog ljevičarskog pokreta NUPES Jean-Luc Melenchon oglasio se nakon prvih rezultata izbora te je poručio kako je stranka Emmanuela Macrona poražena na izborima te je pozvao Francuze da u što većem broju izađu na drugi krug izbora koji će se održati 19. juna.

"Na kraju prvog kruga, NUPES je na prvom mjestu. U drugom krugu ćemo biti prisutni u više od 500 izbornih jedinica. U ovim trenucima, projekcije zastupničkih mjesta nemaju smisla i predstavljaju iluziju", rekao je Melenchon.

Jean-Luc Melenchon (Foto: EPA-EFE)
Jean-Luc Melenchon (Foto: EPA-EFE)

On je naglasio kako po prvi put novoizabrani predsjednik nije uspio prikupiti većinu na izborima koji su uslijedili nakon predsjedničkih.

"Pozivam naš narod na birališta naredne nedjelje. Ovo je izvanredna prilika koja se pruža u našim životima i koja se tiče sudbine naše domovine", poručio je Melenchon.

Povodom rezultata izbora oglasila se i Elisabeth Borne, premijerka Francuske i liderka većine koju okuplja francuski predsjednik Macron.

"Upućujem zahvalnost svim kandidatima i svim aktivistima koji su se zalagali tokom kampanje. Odbraniti svoje vrijednosti i ideje, prihvatiti debatu, suočiti se s biračima, znači oživjeti našu demokratiju. Danas mnogo Francuza nije izašlo na izbore. Naša prva dužnost je da smanjimo apstinenciju. Na tome moramo raditi", poručila je Borne.

Elisabeth Borne (Foto: EPA-EFE)
Elisabeth Borne (Foto: EPA-EFE)

Također, naglasila je kako se Francuska suočava s neviđenom konfuzijom u političkim krajnostima.

"Zbog toga, pozivam sve republikanske snage da se okupe oko ovog projekta i naših kandidata. Za nedjelju dana, odlučivat će se o našim vrijednostima, slobodi, jednakosti, bratstvu i sekularizmu", ističe Borne.

Debakl desničara Zemmoura

Iako su desničari u Francuskoj tradicionalno bučni svaki izborni ciklus, Eric Zemmour je ovaj put doživio potpuni debakl na izborima. Naime, on je eliminar u prvom krugu parlamentarnih izbora u četvrtom okrugu Var.

"U ime cijelog našeg pokreta, želim reći Francuzima da se moramo nastaviti boriti. Moramo se boriti za našu djecu, protiv islamo-ljevičarstva Melenchona, protiv tehnokratskog Macrona. Melenchon i Macron su dvije strane istog novčića. Macron želi da dekonstruiše francuski identitet, Melenchon želi da ga uništi. Macronu se ne žuri, a Melenchonu se žuri", ističe Zemmour.

Preliminarni rezultati izbora (Screenshot: Le Monde)
Preliminarni rezultati izbora (Screenshot: Le Monde)

S druge strane, desničarka Marine Le Pen pozvala je sve glasače da izađu na drugi krug izbora i spriječe Macrona da formira apsolutnu većinu.

"Važno je ne dozvoliti šefu države Macronu da ima apsolutnu većinu koju će zloupotrijebiti da primijeni svoje sebične i brutalne metode te nametne svoj antisocijalni projekt", rekla je Le Pen.

Nakon prvog kruga parlamentarnih izbora i preliminarnih rezultata, koalicija NUPES do pisanja ovog teksta broji 25,6 posto glasova dok koalicija okupljena oko Emmanuela Macrona ima podršku 25,2 posto glasača.

Drugi krug izbora održat će se u nedjelju 19. juna nakon čega će biti poznat sastav parlamenta kao i broj zastupničkih mjesta koje će osvojiti političke opcije. Za apsolutnu većinu, strankama okupljenim oko Emmanuela Macrona potrebno je 289 zastupničkih pozicija.