Osuđuju teroristički čin
92

Stižu reakcije iz svijeta nakon užasnog napada u Moskvi: Oglasila se Bijela kuća i Xi Jinping

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brojni svjetski zvaničnici i međunarodne organizacije oglasili su se povodom terorističkog napada u Moskvi te su poručili kako u ovakvim slučajevima cijeli svijet mora biti ujedinjen protiv jednog neprijatelja - terorizma.

Među prvima koji su se oglasili bili su zvaničnici američke Bijele kuće koji su uputili saučešće svim građanima Rusije te su naglasili kako kako teroristički napad nije povezan s aktivnostima Kijeva.

Među onima koji je reagovao na napad bio je i predsjednik Kine Xi Jinping.

"Xi je naglasio da se Kina protivi svim oblicima terorizma i da oštro osuđuju teroristički napad. Također, naglašeno je kako Kina čvrsto podržava napore ruske vlade da zaštiti svoju nacionalnu sigurnost i stabilnost", pojašnjeno je.

Brojni evropski lideri također su se oglasili povodom napada te su odali počast svim poginulim.

"Prije osam godina, napad u Belgiji šokirao je Evropu, njeno srce i Belgiju. Odajemo počast onima koji su pogođeni ovim užasnim terorističkim činom u Moskvi. Nemilosrdna borba EU protiv terorizma traje, ostaje nepokolebljiva, kako bi zaštitila naše građane i naše vrijednosti", poručio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Na napad su reagovali i iz Turske te su putem Ministarstva vanjskih poslova poručili kako osuđuju teroristički napad u glavnom gradu Rusije.

"Ankara oštro osuđuju odvratni napad koji je ciljao na na nedužne civile. Izražavamo najdublje saučešće ruskom narodu i ruskoj vladi", poručili su.

Povodom napada oglasili su se i drugi evropski zvanični uključujući predsjednika Francuske, premijerku Italije i brojne druge te su naglasili kako snažno osuđuju teroristički napad za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država.

"Užasan masakr u kojem su stradali nedužni civili u Moskvi je neprihvatljiv. Italijanska vlada čvrsto osuđuje ovaj gnusni teroristički čin. Izražavamo punu solidarnost s porodicama žrtava", rekla je premijerka Italije Giorgia Meloni.