Jerusalemska deklaracija
135

Stižu reakcije iz Irana na sporazum Izraela i SAD-a: Odgovorit ćemo na vašu najmanju grešku

V. K.
Među prvima koji je reagovao bio je predsjednik Irana (Foto: EPA-EFE)
Među prvima koji je reagovao bio je predsjednik Irana (Foto: EPA-EFE)
Iranski zvaničnici uputili su prve reakcije nakon potpisivanja tzv. Jerusalemske deklaracije između SAD-a i Izraela u kojoj se navodi kako će Iranu uskratiti nabavku nuklearnog oružja.
Prvi koji su se oglasili bili su zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Irana te su naglasili kako je glavni cilj Washingtona da održava lažno stanje sigurnosti Izraela.

"Sve dok je lažna država Izrael prva stanica u posjetama američkog predsjednika regiji, kao i održavanje njihove sigurnosti i superiornosti, zemlje Bliskog istoka neće postići mir i stabilnost", rekao jee glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Naser Kanaani.

Znatno oštriji odgovor na Jerusalemsku deklaraciju stigao je od iranskog predsjednika Ebrahima Raisija koji je poručio kako je Iran jači nego ikada prije te je upozorio SAD da pažljivo planiraju naredne korake.

"Iranska nacija neće prihvatiti bilo kakvu vrstu nesigurnosti i krize u regiji, a muslimanski narodi su također zgroženi ponižavajućim odnosima njihovih vlada sa Sjedinjenim Američkim Državama što je dovelo do pljačke nacionalnih bogatstava njihovih zemalja", rekao je Raisi.

U kontekstu jačanja Izraela, Raisi je pojasnio kako vlada ove države ne smije imati pohlepan odnos prema Bliskom istoku i Aziji.

"Islamska Republika Iran zato smatra da intervencija cionističkog režima u regiji nema nikakvu drugu namjeru osim izgradnje krize. Posao tog režima je uvijek tranzit nesigurnosti i terorizma u cijelom regionu", pojasnio je iranski predsjednik.

Na kraju, osvrnuo se i na djelovanje Zapada prema Iranu.

"Iran smatra Amerikance slabijim nego ikada prije, a kako zapadnjaci tvrde, njihova politika maksimalnih sankcija, pritisaka i prijetnji prema Iranu je propala. Zbog toga ne smiju pokušavati ponoviti svoju dosadašnju propalu politiku", zaključio je Ebrahim Raisi.

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Joe Biden tokom posjete Izraelu potpisao je sa šefom diplomatije ove države Yairom Lapidom Jerusalemsku deklaraciju koja je usmjerena protiv iranskog nuklearnog programa.

"Nećemo dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje", rekao je Biden na konferenciji za novinare nakon potpisivanja deklaracije.