{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stigla prva kapsula za spašavanje zarobljenih rudara

S
27.9.2010. u 09:22
0
1
Stigla prva kapsula za spašavanje zarobljenih rudara
0
Prva od tri kapsule specijalno dizajnirane za spašavanje trideset i tri rudara koji su početkom augusta zarobljeni u čileanskom rudniku je u nedjelju transportovana do mjesta nesreće, piše "Daily Mail".
Foto: AP
Foto: AP
Dvije pomoćne kapsule koje se prave u luci čileanske mornarice će biti dostavljene sljedeće sedmice.

Kapsula čija unutrašnjost odgovara veličini odraslog čovjeka će biti korištena za izvlačenje jednog po jednog rudara kroz tri bušotine koje se trenutno buše.

Čileanska vlada tvrdi da bi rudari trebali biti spašeni početkom novembra a možda i prije ukoliko se sve bude odvijalo po planu.

Ministar rudarstva Laurence Golborne je u nedjelju pokazao prvu kapsulu porodicama zarobljenih rudara.

Foto: AFP
Foto: AFP
Golborne i nekoliko članova porodica rudara su isprobali čeličnu kapsulu tešku 419 kg koja je dovoljno velika da primi jednog odraslog čovjeka.

Carolina Lobos (25), kćerka rudara Franklina Lobosa, rekla je da je kapsula veoma uska i mala na prvi pogled, ali nakon što je isprobala , izjavila je da je udobna.

Foto: AP
Foto: AP
Dno kapsule sadrži tri boce kisika. Ministar zdravstva Jaime Manalich je rekao da je to dovoljno da se obezbijedi disanje rudara tokom devedeset minuta, što je više za petnaest do dvadeset minuta od vremena koje je potrebno za spašavanje rudara. Unutar kasule se također nalazi mikrofon za komunikaciju rudara i spasilačke ekipe. On je dodao da u slučaju zaglavljivanja kapsule njen donji dio se može otvoriti što će spasilačkim ekipama omogućiti da užetom spuste rudara na sigurno dok se problem ne otkloni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: