|

Stigao ratni brod izgrađen od čelika iz srušenog WTC-a

Stigao ratni brod izgrađen od čelika iz srušenog WTC-a
0
F
FENA
3.11.2009. u 09:45
5
komentara
0

dijeljenja
Stigao ratni brod izgrađen od čelika iz srušenog WTC-a Foto: HobokenCondos/Flickr
Američki ratni brod u koji je ugrađeno 7,5 tona čelika iz tornjeva "blizanaca" Svjetskog trgovačkog centra (WTC), srušenih u terorističkom napadu Al-Qaide 11. septembra 2001., u ponedjeljak je uplovio u luku New Yorka čije ime nosi, uz pozdravne topovske plotune.
Radnici spasilačkih službi, rođaci poginulih u rušenju WTC-a, te mnogobrojni građani okupili su se na obali kako bi pozdravili USS New York i njegovu posadu.

Brod je pozdravio New York s 21. topovskim plotunom, zaustavivši se kod tzv. Nulte tačke, mjesta rušenja tornjeva WTC-a, da bi nastavio uzvodno rijekom Hudson prema Mostu George Washingtona, praćen s 20-ak lučkih remorkera i drugih plovila, izvijestile su njujorške TV-stanice.

Brod će kasnije pristati uz Dok 88, gdje će se u subotu održati svečanost stavljanja broda u službu. On će ostati u New Yorku do Dana veterana 11. novembra, nakon čega se vraća u matičnu luku Norfolk, u Virdžiniji.

USS New York, dug 208 metara i nosivosti 28.000 tona, amfibijski je brod iz klase San Antonio, koji na palubi može nositi helikoptere ili zrakoplove MV-22 Osprey sa zakretnim rotorima.

U službi su već četiri broda klase San Antonio, a još četiri su u gradnji, od kojih su dva posvećena spomenu na 11. septembar 2001.

USS Arlington odaje počast žrtvama napada na Pentagon, dok USS Somerset nosi ime okruga u Pensilvaniji gdje se srušio let 93 United Airlinesa, jedan o četiri oteta zrakoplova s kojima su izvedeni napadi na New York i Washington 11. septembra 2001., u kojim je ubijeno gotovo 3.000 ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...