Benedikt XVI na Siciliji
0

"Stidite se zla i s nadom gledajte u budućnost"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI pozvao je vjernike da se "stide zla" u nedjelju u Palermu, u svojoj prvoj posjeti Siciliji, pokrajini koju moralno nagrizaju mafijaške organizacije.

"Treba se stidjeti zla, onoga što vrijeđa Boga i ljude, treba se stidjeti zla koje ranjava građansku i vjersku zajednicu", rekao je Papa pred više desetaka tisuća vjernika, na misi na otvorenom po sunčanu vremenu, na prostranom trgu Foro Italico u Palermu.

Organizatori su očekivali dolazak stotinjak tisuća ljudi, ali policija smatra da ih je došlo tridesetak tisuća.

Suočene sa svim teškoćama, poput "nedostatka posla", "nesigurne budućnosti", "fizičke i moralne patnje" i "organiziranog kriminala", Benedikt XVI je pozvao ljude da sačuvaju vjeru koja "ljudski gledano nemoguće stvari čini mogućima".

"Kušnji gubitka nade i malodušnosti izložen je onaj ko je slabe vjere, koji dobro zamjenjuje za zlo, koji misli da se pred zlom, gdjekad vrlo velikim, ništa ne može učiniti", rekao je.

"Sicilijanski narode, s nadom gledaj u budućnost!", pozvao je Sveti Otac. "Hrabro živi vrijednosti Evanđelja kako bi širio svjetlo dobra! S Božjom snagom, sve je moguće!", dodao je, prenosi Hina.

Benedikt XVI je za primjer naveo "svece i svetice", ali i laike, koji su kroz stoljeća obilježili povijest Palerma i Sicilije, a izrijekom je spomenuo oca Pina Puglisija, svećenika koji je radio u problematičnoj četvrti Palerma, a 1993. ga je ubila Cosa Nostra. Njegovo proglašenje blaženim stanovnici otoka željno iščekuju.