{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šteta od poplava u Sloveniji najmanje 200 miliona eura

F
21.9.2007. u 11:10
0
0
Šteta od poplava u Sloveniji najmanje 200 miliona eura
0
Šteta od poplava u Sloveniji najmanje 200 miliona eura
Foto: AP
Po prvim procjenama šteta od velikih poplava i odrona zemlje, koji su zapadne i središnje dijelove Slovenije pogodili u utorak popodne i noću na srijedu, iznosi oko 200 miliona eura, bez štete na cestovnoj, željezničkoj i električnoj mreži, izjavio je premijer Janez Janša u toku posjete poplavljenim područjima u okolici Celja.
"Šteta je znatno veća od novčane pomoći predviđene zakonom o uklanjanju posljedica prirodnih nesreća i raspoložive proračunske pričuve", izjavio je Janša na konferenciji za novinare te dodao da takvo stanje zahtijeva dodatne mjere.

Janša je rekao da će Slovenija u predviđenu roku Europskoj komisiji poslati popis poduzeća pogođenih olujnim nevremenom te tako prvi put nakon ulaska u EU 2004. zatražiti sredstva solidarnosti predviđena europskim ugovorom.

Izjavio je kako bi Sloveniji moglo biti dopušteno da oštećenim poduzećima država pomogne s 200.000 eura jednokratne potpore bez posebna odobrenja EK-a.

Slovenska je vlada zbog katastrofalnih posljedica nevremena i poplava donijela i zaključak da se građanima koji su pretrpjeli štetu odgodi plaćanje poreza i doprinosa, a sličnu pomoć mogu zatražiti i poduzeća ako bi plaćanje tih obveza ugrozilo njihovu egzistenciju.

"U iznimnim slučajevima bit će moguće i otpis tih obveza", rekao je Janša.

Vlada je petak proglasila danom žalosti zbog smrti šestero ljudi.

Po Janšinim riječima, pomoć Sloveniji ponudile su susjedne zemlje, a najavljena je i pomoć iz mnogih drugih država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: