Svijet
4

Šteta nakon protesta u Turskoj procijenjena na više od 8,2 miliona eura

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Muammer Guler izjavio je danas da, prema prvim procjenama, šteta nakon protesta na istanbulskom trgu Taksim iznosi više od 8,2 miliona eura.

Guler je u izjavi za agenciju Anadolija kazao da je u akcijama policije tokom 235 protesta i aktivnosti u 67 provincija privedeno 1.730 osoba od kojih je većina, nakon davanja izjava, puštena na slobodu.

Ministar unutrašnjih poslova je također rekao da je policija za vrijeme protesta od 28. maja do danas radila svoj posao i poduzimala potrebne mjere. On je naglasio kako je tokom navedenih događaja bilo povrijeđenih pripadnika sigurnosnih snaga, ali i građana.

"Lakše ili teže je povrijeđeno 115 pripadnika sigurnosnih snaga. Veliki broj građana je povrijeđen i prevezen u bolnice. Trenutno se u bolnicama nalazi 58 građana, od toga 23 u Istanbulu, a 31 u Ankari. Četiri osobe se nalaze u teškom zdravstvenom stanju“, rekao je Guler.

Ministar Guler je također rekao da je u protestima na centralnom istanbulskom trgu Taksim učestvovalo oko 20.000 osoba, dok je na trgu Kizilayu u glavnom gradu Turske Ankari demonstriralo između sedam i osam hiljada osoba.

"Nažalost, u događajima koji su trajali od 28. maja do danas oštećeno je 89 policijskih vozila, kao i 42 privatna automobila. Od toga, oštećena su i četiri autobusa, 18 općinskih autobusa, 15 javnih, zatim 94 radna mjesta, jedan policijski centar, kao i četiri zgrade političkih partija“, istakao je Guler.

Ponovivši kako prve procjene govore o nanesenoj materijalnoj šteti u vrijednosti preko 20 miliona turskih lira, Guler je u izjavi za agenciju Anadolija naglasio kako taj iznos ne uključuje procjene štete na privatnim radnim mjestima i drugim za što procjene još nisu okončane.

Ministar Guler je, govoreći o angažmanu policijskih snaga i poslu koji su obavljali prethodnih dana, rekao da su policijske snage do kraja pokazivale strpljivost u obavljanju posla, ali da su u nekim situacijama bili primorani intervenisati.