Svijet
37

Stephen Hawking bojkotuje Izrael

FENA
Čuveni britanski teoretski fizičar Stephen Hawking odustao je od dolaska na Predsjedničku konferenciju pod pokroviteljstvom predsjednika Izraela Shimona Peresa, u znak protesta zbog odnosa prema Palestincima.

Peta Predsjednička konferencija pod nazivom "Suočavanje s budućnošću", održati će se u junu u Izraelu i u njenom radu sudjelovati će najviši svjetski lideri.

Hawking nije htio svoju odluku o povlačenju s tog skupa objaviti javno, već je napisao pismo Peresu, u kojem je odlučio "poštivati bojkot, zasnovan na poznavanju Palestine i jednoglasnog savjeta svojih akademskih kontakata tamo", piše Guardian.

Hawkingovo sudjelovanje najavljeno je početkom aprila i od tada je primio poruke iz Velike Britanije i inostranstva u kojima je apelirano da otkaže sudjelovanje, kao dio podrške akademskog i globalnog bojkota. Hawking je odlučio poslušati savjet svojih palestinskih kolega i ne pojaviti se na konferenciji u Jerusalemu.

Hawking predvodi odsjek za praktičnu matematiku i fiziku na Univerzitetu Cambridge. Boluje od amiotrofične lateralne skleroze, bolesti koje je onemogućila kretanje njegovog čitavog tijela, ali nije utjecala na njegove mentalne sposobnosti.

U Izraelu je Hawking posljednji put bio 2006. godine, kad ga je pozvala britanska ambasada u obilazak Izraela i palestinskog područja te sastanak s lokalnim naučnicima. Tad se Hawking veselio odlasku u Izrael. Danas očito nema takvo mišljenje.