|

Stephen Cohen: Moguć novi hladni rat između Rusije i SAD-a

Stephen Cohen: Moguć novi hladni rat između Rusije i SAD-a
0
S
SRNA
30.12.2012. u 11:00
15
komentara
0

dijeljenja
Stephen Cohen: Moguć novi hladni rat između Rusije i SAD-a
Međusobne sankcije Rusije i SAD guraju te dvije zemlje u novi hladni rat, smatra američki profesor za ruske studije i historiju Stephen Cohen.
Cohen, koji je profesor na Univerzitetu u New Yorku, kaže da dugotrajna politika Washingtona prema Moskvi odgovorna za sve prisutnije tenzije.

On ističe da obnova ili "reset" u odnosima između Rusije i SAD više ne postoji, jer administracija američkog predsjednika Baracka Obame nikada nije istinski sarađivala sa Moskvom već je samo nastavljala sa istom 20-godišnjom politikom Washingtona.

"To je politika napredovanja NATO ka granicama Rusije, gradnja protivraketne odbrane na tim granicama i miješanje u rusku unutrašnju politiku", naglasio je Cohen, prenosi ruska televizijska stanica "Russia Today".

Ruska Duma je krajem prošle sedmice usvojila takozvani "Zakon Dime Jakovljeva" koji, između ostalog, nalaže zabranu američkim građanima da usvajaju rusku siročad zbog lošeg tretmana i maltretiranja.

Nacrt zakona izrađen je kao odgovor na nedavni zakon "Magnitsky" o ljudskim pravima, usvojenom u SAD, a kojim se uvode sankcije protiv svih građana Rusije optuženim za kršenje ljudskih prava.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...