Optimizam nakon izbora
0

Steinmeier u Obami vidi novu šansu za mir na Bliskom istoku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier vidi u američkom predsjedniku Baracku Obami novu šansu za mir na Bliskom istoku.

"Više partnera, a manje neprijatelja. To je vizija za koju žele raditi Barack Obama i Hillary Clinton. Vjerujem da možemo očekivati vrlo aktivnu diplomatiju, upravo na Bliskom istoku", izjavio je socijaldemokratski diplomat dan za dnevni list Bild nakon inauguracije novog američkog predsjednika.

"Očekujem intenzivan angažman nove administracije, računajući od prvoga dana. To će povećati šanse za napredak za put mira", ocijenio je rival kršćansko-demokratske kancelarke Angele Merkel u utrci za kancelara u septembru 2009.

"Cijeli svijet je saslušao njegov impresionirajući govor od jučer, gdje je bio jasan, kao osoba Obama utjelovljuje američki san, zemlju koja nudi mogućnosti i stalno se mijenja", rekao je Steimeier, pohvalivši njegov ekonomski, klimatski i socijalni program.

On je također izrazio zadovoljstvo što u vanjskoj politici Obama i Clinton "računaju na saradnju, a ne na sukobe ili izoliacije".