{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Steinmeier predlaže da između Beograda i Prištine posreduje međunarodna trojka

F
23.7.2007. u 16:40
0
0
Steinmeier predlaže da između Beograda i Prištine posreduje međunarodna trojka
0
Steinmeier predlaže da između Beograda i Prištine posreduje međunarodna trojka
Frank-Walter Steinmeier
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarat će u ponedjeljak tokom ručka o pitanju Kosova, nakon što Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo postići suglasnost o rezoluciji, kojom bi se riješio status te pokrajine.
Evropska unija trebala bi podržati nastavak razgovora između Beograda i Prištine pod okriljem Kontaktne skupine, koji bi trajali 120 dana, koliko je bilo predviđeno u nacrtu rezolucije UN-a, a koja zbog protivljenja Rusije nije stavljena na glasovanje.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zauzeo se za to da u tim pregovorima posreduje trojka, koju bi činili EU, Sjedinjene Države i Rusija.

Steinmeier je prilikom dolaska na sastanak ministara vanjskih poslova rekao da o tome unutar EU-a postoje različita stajališta. Neki se, prema Steinemeieru, zauzimaju za to da UN odredi novog posrednika, a drugi da cijela Kontaktna skupina bude posrednik. Kontaktnu skupinu za
Kosovo čine SAD, Rusija, Italija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

"S obzirom na kratak rok, bolje je da manje ljudi bude za stolom, stoga sam ja za međunarodnu trojku koju bi činili Sjedinjene Države, Rusija i EU", rekao je Steinmeier.

Njemački ministar vanjskih poslova je dodao da osnova za nove pregovore treba biti plan koji je sastavio izaslanik UN-a Martti Ahtisaari, prema kojem bi Kosovo trebalo dobiti međunarodno nadziranu neovisnost. Tome se planu oštro protivi Srbija, u čemu ima potporu Rusije, podsjeća Hina.

Više ministara zemalja članica istaknulo je važnost da EU sačuva jedinstvo u pogledu Kosova.

"Za našu vjerodostojnost važno je sačuvati jedinstvo Evropske unije na Balkanu i drugdje", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: