Svijet
0

Steinmeier predlaže da između Beograda i Prištine posreduje međunarodna trojka

FENA
Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarat će u ponedjeljak tokom ručka o pitanju Kosova, nakon što Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo postići suglasnost o rezoluciji, kojom bi se riješio status te pokrajine.

Evropska unija trebala bi podržati nastavak razgovora između Beograda i Prištine pod okriljem Kontaktne skupine, koji bi trajali 120 dana, koliko je bilo predviđeno u nacrtu rezolucije UN-a, a koja zbog protivljenja Rusije nije stavljena na glasovanje.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zauzeo se za to da u tim pregovorima posreduje trojka, koju bi činili EU, Sjedinjene Države i Rusija.

Steinmeier je prilikom dolaska na sastanak ministara vanjskih poslova rekao da o tome unutar EU-a postoje različita stajališta. Neki se, prema Steinemeieru, zauzimaju za to da UN odredi novog posrednika, a drugi da cijela Kontaktna skupina bude posrednik. Kontaktnu skupinu za Kosovo čine SAD, Rusija, Italija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

"S obzirom na kratak rok, bolje je da manje ljudi bude za stolom, stoga sam ja za međunarodnu trojku koju bi činili Sjedinjene Države, Rusija i EU", rekao je Steinmeier.

Njemački ministar vanjskih poslova je dodao da osnova za nove pregovore treba biti plan koji je sastavio izaslanik UN-a Martti Ahtisaari, prema kojem bi Kosovo trebalo dobiti međunarodno nadziranu neovisnost. Tome se planu oštro protivi Srbija, u čemu ima potporu Rusije, podsjeća Hina.

Više ministara zemalja članica istaknulo je važnost da EU sačuva jedinstvo u pogledu Kosova.

"Za našu vjerodostojnost važno je sačuvati jedinstvo Evropske unije na Balkanu i drugdje", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.