Svijet
0

Steinmeier pozvao Rusiju i sad da poštuju obaveze

FENA
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je u četvrtak navečer Rusiju i Sjedinjene Države da više sarađuju na razoružanju i poštuju obaveze koje su preuzele u vezi s tim.

"Borba protiv nuklearnog širenja bit će djelotvorna samo ako nuklearne sile poštuju obaveze koje su preuzele u domenu razoružanja", dodao je on.

Steinmeier je podsjetio da je Moskva prihvatila ulazak ujedinjene Njemačke u NATO 1990. godine, očekujući zauzvrat od Atlantskog saveza veću stratešku saradnju.

Činjenica da ta saradnja nije bila plodonosna, "dovela je do stalnih frustracija i strožijih mjera na ruskoj strani", dodao je.

Rusija je nedavno uvela "moratorij" na sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi, u znak protesta protiv NATO-ovih projekata za proširenje.

Moskva se isto tako protivi američkom planu da razvije elemente svoga antiraketniog štita u Republici Češkoj i u Poljskoj.

Ministar je priznao da su se odnosi između njegove zemlje i SAD-a pogoršavali u prošlosti, posebno zbog sporenja oko Iraka i pozvao na uspostavljanje novih odnosa između Evrope i SAD-a "temeljenih na novom povjerenju i naporima da se pokrene međunarodna saradnja".

"Evropa je uz SAD kada se radi o tome da se pronađe međunarodno rješenje za konflikte", dodao je Steinmeier.