Svijet
0

Steinmeier: Opasnost od nove trke u naoružavanju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Postavljanje američkog proturaketnog štita u Poljskoj moglo bi da izazove novu trku u naoružavanju, upozorio je danas šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier.

"Od samog početka sam preporučivao da se izbjegavaju signali koji mogu da budu pogrešno protumačeni", rekao je Steinmeier u intervjuu njemačkom dnevniku " Sueddeutsche Zeitung" odgovarajući na pitanje da li je američki štit usmjeren protiv Rusije.

"Spadam među one ljude koji ne odbacuju mogućnost da se suočimo s novom vrstom prijetnje s Bliskog istoka. Ukoliko je analiza prijetnji tačna, te prijetnje bi podjednako pogodile SAD, Evropu i Rusiju. Iz tog razloga sam insistirao na poduzimanju zajedničkih odbrambenih napora", dodao je njemački ministar.

On je rekao da bi veliki odbrambeni projekti, poput ovog američko-poljskog, "trebalo da doprinesu jačanju sigurnosti, ali bit će neuspješni ako počne nova trka u naoružavanju", preneo je Itar-Tass.

Washington je 20. augusta potpisao s Varšavom sporazum o izgradnji raketne baze u Poljskoj, a 8. jula s Češkom sporazum o izgradnji radarske baze nedaleko od Praga.

Mada SAD tvrdi da je proturaketni štit namijenjen isključivo odbrani od eventualnog raketnog napada tzv. "otpadničkih država" poput Irana i Sjeverne Koreje, Moskva strahuje da bi mogao da ugrozi sigurnost Rusije.