Svijet
0

Steinmeier o novom Evropskom sporazumu

FENA
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je u ponedjeljak da će svi bit gubitnici u slučaju neuspjeha na samitu u Bruxellesu u četvrtak i petak vezano za sadržaj novog evropskog sporazuma, koji bi zamijenio ustav.

"Krajem sedmice, bit će samo gubitnici i dobitnici. Ako se ne postigne sporazum, svi ćemo biti gubitnici, EU i svaka država članica", rekao je u Luxembourgu Steinmeier, čija zemlja predsjedava EU-om, dan nakon sastanka sa svojim kolegama o tom pitanju.

"Nalazimo se u finišu konačne utrke", dodao je on, naglasivši da je "kompromis ipak moguć".

U nedjelju navečer, ministri vanjskih poslova nisu uspjeli da se dogovore o najtežim tačkama pregovora, koje će morati riješiti šefovi država i vlada u četvrtak i petak.

Poljska i Velika Britanija ostaju pri svojim stavovima, prva traži promjenu sistema prebrojavanja glasova s kvalificiranom većinom, a druga odbija da pravno povrati obavezujući Povelju o temeljnim pravima.

Međutim, ministri su se dogovorili o pravnoj formi teksta, sporazum kojim se mijenjaju prethodni evropski sporazumi i napuštanje simbola predviđenih ustavom, kao što je evropska zastava ili himna, u kojima euroskeptici vide dolazak super-države koja bi mogla ugroziti njihov suverenitet.