Svijet
0

Steinmeier: Njemačka neće tolerisati potkopavanje Dejtonskog sporazuma

FENA
Savezni ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je danas u Berlinu da Savezna Republika Njemačka u potpunosti stoji iza napora visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da poveća efikasnost državnog ustroja BiH te je upozorio da njegova zemlja neće tolerirati potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

"Izričito zahtijevam od političara BiH, posebno od premijera RS-a Milorada Dodika, da se ne suprotstavljaju ovim naporima i da konstruktivno doprinesu rješenju zadataka koje treba savladati", istakao je Steinmeier.

Kazao je da su samo funkcionalne državne institucije u BiH u stanju provesti reforme. Onaj ko se suprotstavi ovoj svojstvenoj želji koja je podudarna s Dejtonskim sporazumom, suprotstavlja se ne samo interesima naroda BiH nego i njihovoj želji da se zemlja približi EU, dodao je.

Nakon oskudnih napredaka u provođenju Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU za BiH Miroslav Lajčak donio je 19. oktobra mjere koje su usmjerene na uspostavi funkcionalnosti i sposobnosti donošenja odluka pravomoćnog odlučivanja Vijeća ministara i parlamenta.

Time treba da se uspostave temelji za to da se važni reformski planovi u svim oblastima mogu pospješivati konstruktivnom saradnjom svih predstavinka naroda u BiH. Ove mjere nisu uperene ni protiv jednog naroda i u potpunosti su u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i ovlaštenjima visokog predstavnika, naveo je ministar vanjskih poslova SR Njemačke, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u BiH.