Svijet
0

Steinmeier: Eskalacija nije ni u čijem ineteresu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier zatražio je u četvrtak od Srbije da opoziv njenog ambasadora u Njemačkoj ne traje dugo, ocijenivši da "eskalacija nije ni u čijem interesu", što se tiče nove države Kosovo.

"Ako ambasador treba da se vrati u Beograd, nadam se da njegovo odsustvo neće dugo potrajati", kazao je on novinarima.

"Imao sam priliku u subotu razgovarati sa srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem, pa sam mu prenio našu poruku: eskalacija nije ni u čijem interesu", dodao je on.

Cilj Njemačke je "da se izbjegne dijeljenje Kosova, iako se ta ideja mota po nekim glavama". "Zbog međunarodne prisutnosti KFOR-a na Kosovu vjerujem da smo u mogućnosti spriječiti takav razvoj", kazao je on.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u srijedu da je njegova vlada odlučila opozvati ambasadora iz Njemačke zato što je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

Jedan glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je u srijedu pokušao prikazati u ljepšem svjetlu srbijansku reakciju, naglasivši da je "pozivanje ambasadora na konsultacije uobičajen diplomatski potez" i da se on veoma razlikuje od prekida ili zamrzavanja diplomatskih odnosa".

Berlin je naglasio kako želi "održati bliske i konstruktivne odnose" s Beogradom.