Svijet
0

Šteg: Njemačka se ne može ucjenjivati

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zamjenik portparola njemačke vlade Tomas Šteg je povodom otmice dvojice Nijemaca u Afganistanu, od kojih je jedan preminuo, rekao da se država ne može ucjenjivati, prenosi Tanjug.

Uz to je ponovio da je, naravno, kao i do sada najvažnije da se preduzima sve što je u ''ljudskoj moći'' kako bi se zaštitio život otetog Nijemca.

U Afganistanu se desetak dana nalazi jedan njemački inženjer, otet zajedno s još jednim koji je u zatočeništvu preminuo.

Otmičari su, prema pisanju njemačke štampe, za slobodu otetih tražili povlačenje vojnika Bundesvera iz međunarodne misije u toj centralno-azijskoj zemlji.

Njemački političari naglašavaju da se Njemačka ne može ucjenjivati i da mandat, kada Bundestag (donji dom parlamenta) najesen bude o tome raspravljao, treba da bude produžen.

Ne samo političari, već i predstavnici humaniratnih organizacija smatraju da njemački vojnici ne treba da se povuku iz Afganistana, pošto se tamo brani i evropska sigurnost i vodi borba protiv talibana i narko-bosova.

Kako i pod kojim uslovima je preminuo njemački inženjer, znat će se najranije krajem ove sedmice kada bude završena obdukcija.

Kao opcija je spominjana i mogućnost da je možda preminuo u zatočeništvu zbog napora i bolesti jer je bio dijabetičar. Mediji, međutim, pozivajući se na sigurnosne krugove, pišu da je inženjer izgleda preminuo u strašnim mukama, pošto se na lešu nalaze prostrijelne rane - na koljenima, grudima i leđima.