Svijet
0

Stav Prištine bez promjene

FENA
Pred posljednju rundu pregovora u Budenu u Austriji, koji počinju ponedjeljak i treba da traju tri dana, kosovski pregovarački tim održao je sastanak na kojem nije došlo do promjene stava da Kosovo jedino može da bude nezavisna država.

Portparol kosovskih pregovarača Skender Hiseini rekao je da su za kosovsku stranu, zaključno sa sastankom 26. ovog mjeseca, pregovori završeni "te da u Badenu neće prihvatiti išta manje od nezavisnosti".

"Svako rješenje koje predviđa išta manje od nezavisnosti neprihvatljivo je i bespredmetno. Sve što podrazumijeva strukturalne, ili bilo kakve, pa i minimalne veze sa Srbijom - za nas je neprihvatljivo. Ako na toj osnovi ne dođe do sporazuma, onda se može reći da će biti vrlo teško doći do bilo kakvog dogovora", izjavio je Skender Hiseini.

Skender Hiseni je ponovio da je Kosovo spremno da proglasi nezavisnost po isteku mandata pregovaračke trojke Kontakt grupe koja 10. decembra treba da podnese izvještaj generalnom sekretaru UN-a, ali u koordinaciji s onim zemljama koje, kako se izrazio, "podržavaju nezavisno Kosovo u skladu s prijedlogom Marttija Ahtisaarija".

"Naravno, Kosovo je zainteresirano da bude usvojena nova rezolucija UN-a, ali također insistira na tome da nezavisnost Kosova ni na koji način ne može da bude talac želje, volje, ili nedostatka volje jedne strane", rekao je Skender Hiseni, dodavši da će, po konstituiranju, novi saziv parlamenta "donijeti sve neophodne odluke u optimalnom roku".

Skender Hiseni je još rekao da srpska strana ne pokazuje znake da želi da sarađuje s Prištinom po bilo kom pitanju, uključujući sudbinu nestalih lica, tako da ne očekuje da će u Badenu doći do bilo kakvog napretka.

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u petak da Srbija i dalje insistira na kompromisnom rješenju budućeg statusa Kosova, ali da "kao odgovorna država mora da razmatra sva moguća, pa i najcrnji scenario".

"Vlada je zato naložila svim ministarstvima da naprave akcioni plan za slučaj jednostranog proglašenja Kosova. Naravno, ne očekuje se od mene da komentarišem te akcione planove, a oni koji se tiču sigurnosti po prirodi stvari nisu dostupni javnosti", izjavio je Božidar Đelić.

Visoki predstavnik EU Javier Solana izrazio je u petak nadu da će do 10. decembra biti postignut kompromis o budućem statusu Kosova.

Javier Solana je u Parizu izjavio da se on i francuski predsjednik Sarkozy slažu da je potrebno uložiti sve moguće napore i pružiti priliku pregovorima.

"Ako uspjeh izostane, odluku o tome kako će se proces nastaviti donijeće Generalni sekretar UN Ban Ki-moon", naglasio je Javier Solana, javio je BBC.