Od rata su umorni svi
61

Status quo kao jedina solucija: Da li je turski prijedlog put ka konačnom miru u Ukrajini

B. H.
Foto: X
Foto: X
Nakon što je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan objavio da bi budući razgovori o budućnosti Ukrajine mogli biti bazirani na statusu quo, mnogi smatraju da je to jedino realno rješenje za okončanje sukoba.
Fidan se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u petak na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji. Rekao je novinarima da je s Lavrovom razgovarao o nizu pitanja, uključujući Ukrajinu.

"Što se tiče pitanja Ukrajine, naše je mišljenje da su obje strane dosegle granice onoga što mogu dobiti ratom. Mislimo da je vrijeme za početak dijaloga za prekid vatre", rekao je Fidan.

Napomenuo je da to ne znači priznanje okupacije.

"To ne znači (rusko) priznavanje okupacije, ali o pitanjima suvereniteta i prekida vatre treba razgovarati odvojeno".

Ankara je pružila vojnu potporu Ukrajini i izrazila podršku njenom teritorijalnom integritetu, ali se također protivi sankcijama Rusiji.

"Smrt i ranjavanje više od 500.000 ljudi i potpuno uništenje infrastrukture i suprastrukture cijele jedne zemlje za nas nije podnošljiva realnost", rekao je Fidani dodao: "Ovo mora nekako prestati. Da bi se to zaustavilo, treba voditi neke rasprave i svi se trebaju naviknuti na tu ideju."

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin i posebni predstavnik Kine za euroazijska pitanja Li Hui rekli su da je nemoguće razgovarati o ukrajinskom rješenju bez sudjelovanja Moskve, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Navedeno je da je svaki razgovor o političkom i diplomatskom rješenju nemoguć bez učešća Rusije i uzimanja u obzir njezinih interesa u sferi sigurnosti", saopćeno je iz Kremlja.

Rusija je pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., nazivajući je "specijalnom vojnom operacijom" za "denacificiranje" svog susjeda.

Švicarska je u ponedjeljak (15. januara) pristala na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da bude domaćin mirovnog samita svjetskih lidera o okončanju ruske invazije punog opsega - ali bez pozivanja Moskve.

Andriy Yermak, šef ukrajinskog predsjedničkog ureda, nedavno je rekao da bi njegova zemlja mogla pozvati predstavnike Rusije na budući mirovni samit koji je Ukrajina zatražila, a još uvijek bez određenog datuma, čime je na neki način "odškrinuo vrata" mogućim pregovorima.

Kijev i njegovi zapadni saveznici nazivaju rusku agresiju, u ratu koji dvije godine kasnije nastavlja ubijati civile gotovo svakodnevno, "ničim izazvanim otimanjem zemlje".

Da li će turski prijedlog koji podrazumijeva "zamrzavanje rata" biti prihvaćen ovisi o mnogo faktora, ali bi to mogli saznati veoma brzo.