|

State Department razočaran presudama Amerikancima u Milanu

State Department razočaran presudama Amerikancima u Milanu
0
F
FENA
5.11.2009. u 10:13
0
komentara
0

dijeljenja
State Department razočaran presudama Amerikancima u Milanu Foto: AFP
Američki State Department u srijedu je izrazio razočaranost zbog osuđujućih presuda koje je sud u Milanu u odsutnosti izrekao za 23 bivša agenta CIA-e i dvojicu Talijana, zbog otmice egipatskog imama osumnjičenog za veze s teroristima u Italiji 2003.
Tadašnji dužnosnik CIA-e u Milanu Rober Seldon Lady osuđen je na osam godina zatvora, još 22 Amerikanca na po pet godina, a dvojica bivših talijanskih agenata na tri godine zatvora. Svim Amerikancima suđeno je u odsutnosti.

"Razočarani smo presudama protiv Amerikanaca i Talijana optuženih u Milanu zbog navodne upletenosti u slučaj otmice egipatskog imama Abu Omara", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly.

Kako talijanski sudac nije objavio pisano obrazloženje presude, Kelly je kazao da ne može dalje komentirati presudu te dodao da se radi o nepravomoćnoj odluci na koju će vjerojatno uslijediti žalba, te da ne može ulaziti u pojedinosti slučaja.

Na pitanje imaju li osuđeni za SAD status bjegunaca ili slično, Kelly je odgovorio da ih ne može okarakterizirati na taj način, jer je predmet još otvoren.

Na pitanja o diplomatskom imunitetu, na temelju kojeg su tri američka optuženika oslobođena, glasnogovornik State Departmenta također nije želio odgovoriti.

Tokom suđenja, prvog u bilo kojoj zemlji za protuterorističke programe CIA-e, SAD nije postavio odvjetnike za optužene, već je to učinila Italija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.