{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


State Department podržava svaku akciju visokog predstavnika

F
2.11.2007. u 10:55
0
0
State Department podržava svaku akciju visokog predstavnika
0
State Department podržava svaku akciju visokog predstavnika
Foto: Reuters
Američki State Department podržao je akcije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka usmjerene na deblokadu rada Vijeća ministara BiH, ističući kako su one bile u okviru njegova mandata.
Glasnogovornik Sean McCormack je rekao da će Washington, kako je naglasio, naravno, podržavati akcije visokog predstavnika. Njegove su akcije, nastavio je glasnogovornik Državnog tajništva u Washingtonu, definitivno bile u okviru njegova mandata.

"Pozivamo sve strane uključene u ovu retoriku koje pokušavaju ugroziti njegov mandat i njegovu misiju, generalno govoreći, da s takvim djelovanjem odmah prestanu. Lajčak djeluje u ime ljudi tog regiona i svaki komentar kojim ga se pokušava napasti na osobnom nivou, ili napad na njegove postupke, koji potpiruje negativne reakcije - zaista nije ni konstruktivan, niti ikome pomaže“, kazao je glasnogovornik State Departmenta na pitanje novinara o paralizi vlade u Sarajevu i ostavci premijera Nikole Špirića u sklopu kampanje vlasti Republike Srpske protiv Lajčaka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u četvrtak je podnio ostavku u znak protivljenja odluci Lajčaka da nametne izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH i time pojednostavi način odlučivanja u tom tijelu.

Vijeće za implementaciju mira u BiH - PIC – u srijedu je dalo punu podršku odlukama visokog predstavnika. Ostavka bosanskohercegovačkog premijera zaoštrila je političku krizu u zemlji.

Predsjedništvo BiH trebalo bi danas razmotriti podnesenu ostavku i odlučiti o njezinom prihvaćanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: