Svijet
0

State Department podržava Ahtisaarija

FENA
Američki State Department saopćio je da podržava posebnog predstavnika Ujedinjenih naroda za status Kosova Marttija Ahtisaarija usprkos tome što Rusija smatra da je bivši finski predsjednik pristran.

"Ahtisaari je cijenjeni bivši šef finske države, osoba velikog iskustva i rezultata u rješavanju ovakvih problema", rekao je glasnogovornik Državnog tajništva Tom Casey komentirajući izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova kojom je susgerirao da Ahtisaari nije podesna osoba za vođenje daljnjih pregovora o Kosovu.

Upitan da prokomentira medijske izvještaje da je albanska mafija potplatila Ahtisaarija i kako nakon takvih optužbi SAD može imati povjerenja u Ahtisaarijevu sposobnost da posreduje u daljnjim pregovorima o Kosovu, Casey je rekao da su takvi napisi lažni.

Casey je istaknuo da Ahtisaari uživa puno povjerenje generalnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona, a da SAD njegov plan o rješavanju kosovske krize smatraju najboljim putem naprijed.

"Verujemo da je (Ahtisaari) načinio dobar plan koji štiti interese Kosovara, srpskog naroda i regije u cjelini", rekao je Casey.

Ponovno upitan da prokomentira izvještaje prema kojima je generalni tajnik UN-a započeo istragu o optužbama za podmićivanje Ahtisaarija, a na osnovu izvještaja koje mu je dostavila njemačka obavještajna služba BND, Casey je uputio novinara koji je postavio to pitanje da se obrati UN-u.

Glasnogovornik State Departmenta je naglasio da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u petak predstavili u UN-u novu rezoluciju o Kosovu kojom je predviđeno dodatno vrijeme za pregovore između dvije strane prije primjene odredaba rezolucije.

Casey je ponovio, prenijele su agencije, da je "potrebno donijeti rezoluciju o Kosovu", dodajuću kako je Ahtisaarijev plan "najbolje moguće rješenje kao osnova za takvu rezoluciju".