Svijet
0

State Department o trgovini ljudima u svijetu

FENA
Američki State Department izdao je godišnji izvještaj o trgovini ljudima u svijetu u 2006. godini, u kojem je izdvojeno 12 zemalja koje ne rade ništa ili rade vrlo malo da bi spriječile ovu modernu praksu ropstva.

Američki zvaničnici su ovaj put izdvojili Njemačku, naglašavajući da mora više uraditi da se spriječi trgovina seksom u toku Svjetskoga nogometnog prvenstva koje počinje 9. juna.

Inače, među izdvojenim zemljama su Saudijska Arabija, Iran, Sirija, Sjeverna Koreja, Laos, Mianmar (bivša Burma), Uzbekistan, Sudan, Zimbabve, Belize i Venecuela. Izvještaj je u ponedjeljak predstavila američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Oni koji trguju ljudima vrebaju najranjivije i obrću profit na račun nevinih života, kazala je državna tajnica objavljujući godišnji izvještaj o trgovini ljudima.

Ona je dodala da State Department ulaže velike napore kako bi okončao ovu zlu trgovinu, sarađujući s međunarodnim partnerima u toj borbi i radeći na obezbjeđivanju slobode za eksploatirane: “Mi također pozivamo vlade svijeta da budu djelotvorne i odgovorne u hvatanju i kažnjavanju onih koji takvu ekploataciju provode”, kazala je Rice.

Bosna i Hercegovina se u najnovijem izvještaju spominje u pozitivnom tonu, gdje se naglašava da su snage za borbu protiv trgovine ljudima izvele četiri velike racije u toku 2005. i 2006., što je rezultiralo spasavanjem 26 žrtava i hapšenjem 14 krijumčara ljudima.

Takva jedinica za borbu protiv trgovine ljudima, naglašava se u izvještaju, odličan je primjer važnosti tijesne saradnje između tužitelja i policije, a završava se obavljanjem uspješnih racija.

Ovakvi primjeri, kaže se dalje u izvještaju, također naglašavaju praktične rezultate dobre saradnje raznih nivoa u policiji. Kao rezultat jedne od ovih racija jedan od najozloglašenijih noćnih barova koji su se bavili tom praksom zauvijek je zatvoren.

Istovremeno se, međutim, naglašava da je BiH, trenutno u drugom nivou liste State Departmenta, i dalje zemlja izvorišta, tranzita, ali i krajnje destinacije za djevojke i žene kojima se trguje, unutar zemlje ili na međunarodnom nivou.

Osim žena kojima se trguje u cilju seksualnog iskorištavanja, bilo je u protekloj godini i slučajeva trgovine romskom djecom u cilju iskorištavanja za prisilni rad. Djevojke i žene pristižu uglavnom iz Moldavije, Ukrajine, Rumunije, Srbije i Crne Gore.

Vlada, stoji u izvještaju State Departmenta, ne zadovoljava u potpunosti minimum standarda za potpunu eliminaciju trgovine, iako je, ponovno se naglašava, značajno povećano nastojanje policije da se bori protiv toga, pojačane su kazne za krijumčare, bh. vlada je poduzela konkretne korake da popravi zaštitu žrtava, a Ured državnog koordinatora je pomogao u razvoju i provedbi javnog obrazovanja o ovoj zloj praksi, kao i u kampanjama za njenu prevenciju.