Svijet
0

State Department: Neopravdano protjerivanje američkih diplomata iz Bjelorusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
State Department u srijedu je osudio kao "neopravdano" protjerivanje 10 američkih diplomata iz Bjelorusije, najavljujući odgovor na taj potez vlade u Minsku.

"Naš otpravnik poslova je primio službeni zahtjev bjeloruske vlade da 10 naših diplomata napusti ambasadu u roku od 72 sata. Budući da je riječ o službenom zahtjevu, mi ćemo ga ispuniti, no vjerujemo da je ta akcija neopravdana i neoprostiva", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

On je naglasio kako "SAD želi imati dobre odnose s Bjelorusijom" i nastoji ih unaprijediti, ali zbog toga ne namjerava žrtvovati načela zalaganja za slobodu izražavanja, političke i druge slobode u Bjelorusiji, javila je Hina.

Na pitanje o mjerama koje će SAD poduzeti kao odgovor na protjerivanje svojih diplomata, McCormack je rekao da se "odgovor još razmatra".

On je napomenuo da je američki ambasador u Bjelorusiji od ranije na konzultacijama u Washingtonu, te da će sada u ambasadi SAD-a u Minsku ostati samo četiri diplomata koji će nastojati obavljati svoj posao najbolje što mogu i osigurati pružanje usluga američkim državljanima.

Odgovarajući na pitanja novinara, McCormack je rekao da Bjelorusija u svojoj ambasadi u Washingtonu ima pet diplomata, jer je nedavno sama smanjila njihov broj, te da osim toga ima i osoblje u konzulatu u New Yorku.

Najnoviji zahtjev Belorusije usljedio je u atmosferi napetosti između SAD-a i Belorusije zbog kritika Washingtona na račun stanja ljudskih prava u toj istočnoevropskoj zemlji.

SAD su kritikovale Belorusiju zbog zatvaranja političkih disidenata i kršenja drugih sloboda.