Svijet
0

State Department negira novi plan za Kosovo

FENA
Američki State Department u ponedjeljak je odlučno odbacio informacije o novom planu administracije u Washingtonu za Kosovo, kojim bi status južne srpske pokrajine bio zamrznut u narednih 12 godina u zamjenu za izdašnu finansijsku podršku kosovskoj privredi.

"Apsolutno nema osnova za takve priče", rekao je agenciji Tanjug jedan od portparola State departmenta Curtis Coopers.

Cooupers je, ne želeći da se dublje upušta u komentiranje navodnog novog plana SAD-a, rekao da Washington ostaje čvrsto privržen jasno izraženim stavovima da je "međunarodno nadgledana nezavisnost Kosova, na snovu plana Marttija Ahtisaarija, najbolje rješenje za izlaz iz krize".

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore u State Departmentu, da SAD "radi na nacrtu prijedloga kojim bi status Kosova bio zamrznut do 2020. godine", s tim da bi pokrajina, u međuvremenu, dobijala pomoć u iznosu od sedam milijardi dolara godišnje.

Međutim, u kontaktima koje je dopisnik Tanjuga u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku imao sa zapadnim diplomatama, uključujući i američke, nije ispoljeno rezolutno odbijanje navodnih planova SAD-a, već je navedeno da su "u igri mnoga rješenja na osnovu kojih bi se mogli približiti stavovi dviju strana".

"Jedna od ideja o kojima se razmišlja je i 'zamrzavanje' problema na izvjesno vrijeme s obzirom na to da, kako stvari stoje, dvije strane neće uspjeti da postignu kompromis u zadatom roku. Ideja o odgađanju će možda otvoriti vrata da se problem kasnije riješi uz mnogo manje tenzija", rekao je za Tanjug jedan zapadni diplomat koji je želio ostati anoniman.

Po tom diplomatu, "sigurno je da će 'trojka' Kontakt grupe predložiti rješenja, o kojima će se strane blagovremeno izjasniti, te ćemo do 10. decembra imati jasnu sliku koliko smo daleko došli sa pregovaračkim procesom".