Haški tribunal
0

State Department demantuje Karadžića

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki State Department odbacio je tvrdnje bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića da je od nekadašnjeg američkog izaslanika za Balkan Richarda Holbrooka dobio obećanje da će biti pošteđen suđenja pred Haškim tribunalom.

State Deparetment saopštio je da su SAD više puta jasno predočile da ne postoji nikakav sporazum o pružanju imuniteta Karadžiću od krivičnog gonjenja za ratne zločine, prenosi "Glas Amerike".

"Ni ambasador Holbrooke, niti bilo koji drugi zvaničnik SAD nije bio u situaciji da Karadžiću ponudi takav imunitet i stoga do takve ponude nije došlo",  navodi  State Department povodom  podneska koji je  Karadžić   25. maja uputio Tribunalu  tražeći  da optužnica protiv njega bude odbačena zbog sporazuma sa Holbrukom. 

State Department navodi da su vlasti SAD predale Karadžiću brojna dokumenta, od kojih su neka citirana u podnesku od 25. maja, ali i ocjenjuje da je on "iskrivljeno predstavio informacije koje je dobio".

Iz tih dokumenata, prema tumačenju State Departmenta, proizlazi da je prilikom postizanja sporazuma o Karadžićevom povlačenju iz javnog života, vlada SAD više puta jasno predočila da očekuje da će biti izveden pred Tribunal u Hagu. 

U saopštenju se ističe da je Karadžić potpisao izjavu, o čijem tekstu su pregovarali ambasador Holbrooke i tim  zvaničnika američke vlade sa  srpskim funkcionerima   u Beogradu, 18. jula 1996. godine. 

Karadžić nije prisustvovao sastanku,  ali se u toj izjavi obavezao da će napustiti tadašnji položaj i povući se iz javnog života.