Šta je crvena linija?
54

"Staro prijateljstvo" Rusije i Kine naišlo na kamen spoticanja: Problemi su Ukrajina i sankcije

I. Sa.
Ruski predsjednik Vladimir Putin boravi već drugi dan u Kini, a danas je posjetio Harbin, glavni grad kineske sjeveroistočne provincije Heilongjiang, koji dijeli granicu sa Rusijom.
U jučerašnjim razgovorima, pozdravili su se kao "stari prijatelji" te su poručili kako su odnosi ove dvije zemlje izdržali test vremena.

Glavna briga za Kinu je Ukrajina. Xi Jinping, kineski predsjednik želi znati strategiju ruskog predsjednika Vladimira Putina te su zabrinuti zbog njegovih nuklearnih prijetnji.

"Očekujemo da će Xi biti čvrst (kao što je bio ranije) u tome da će svaka čak i ograničena upotreba taktičkog nuklearnog oružja od Rusije biti crvena linija za Peking", naveo je Philipp Ivanov iz Instituta za politiku društva u Aziji.

Kina je pokušala zadržati stav proučene neutralnosti po pitanju rata u Ukrajini jer je jasno da Peking također štiti svoje interese ako Rusija izgubi.

Anlitičari navode i kako je Kini stalo i do pitanja Sjeverne Koreje: Putin je javno poticao bliže veze sa liderom te zemlje. Žele se uvjeriti da je Rusija i dalje suzdržana u pogledu vrste vojne tehnologije koju daje Sjevernoj Koreji.

Tu je i pitanje Ujedinjenih nacija jer Kina ima koristi od ruskog diplomatskog iskustva te uloge Rusije kao "pružaoca sigurnosti u centralnoj Aziji".

Pad kineskog izvoza u Rusiju

Iako je trgovina između Rusije i Kine rasla svake godine od 2021. godine, posljednjih mjeseci je naišla na kamen spoticanja.

U pozadini pojačanog pritiska sankcija, kineski izvoz u Rusiju je u martu pao za skoro 16 posto na godišnjem nivou, što je prvi pad od sredine 2022. godine. Pad se nastavio u aprilu, a kineski izvoz je pao za 13 posto na godišnjem nivou.

Ruski poslovni mediji ovaj pad pripisuju odbijanju kineskih banaka da obrađuju ruska plaćanja za kinesku robu zbog straha od sekundarnih sankcija iz SAD-a.

Problem je posebno akutan za one ruske kompanije koje koriste kineske komponente za sklapanje složene elektronske robe.

Poteškoće u plaćanju su počele nakon uvođenja američkih sankcija u decembru 2023. godine te pogoršale u martu ove godine, pri čemu je oko 80 posto svih plaćanja iz Rusije u Kinu u jednom trenutku odskočilo, navodi poslovni dnevnik Izvestia.

Kremlj je rekao da je svjestan problema te traži načine da ih riješi s Kinom. Ruska centralna banka navodno je također pregovarala sa Kinom o rješavanju situacije, objavio je privatni poslovni dnevnik Komersant.

Ruski analitičari i mediji očekuju da će pitanje plaćanja biti jedna od ključnih tema o kojima će se razgovarati tokom Putinove posjete Kini.