Velika Britanija
0

Stariji špijuni ne snalaze se na internetu

FENA
Iskusni u borbi protiv islamskih ekstremista, terorista Irske republikanske armije i ruskih špijuna, veterani britanske obavještajne službe MI5 su naišli na neprijatelja kojeg ne mogu da savladaju: internet.

Starijoj generaciji špijuna, u šali nazvanoj "James Bond generacija", stavljeno je nedavno do znanja da će biti proglašena tehnološkim viškom ukoliko ne bude u stanju da prati ukorak najnovija tehnološka dostignuća.

Plan da se u penziju pošalju svi stariji obavještajci koji ne znaju da koriste internet i kojima su Twitter i Facebook "španska sela", objelodanio je Jonathan Ewans, generalni direktor MI5, prenosi londonski Telegraph.

Cilj ove akcije da se kompjuterski nepismeni obavještajci zamjene novim, mlađim agentima vičnim najnovijim tehnološkim dostignućima.

MI5 ima oko 3.500 agenata, a uskoro će taj broj dostići 4.100, što je dvostruko više u poređenju s 2001. Većina novih regruta ima između 20 i 40 godina, a poziv u obavještajnoj službi privukao ih je dijelom i zahvaljujući špijunskim serijama na BBC-u, navodi britanski list.