Kina
0

Starac izvučen živ ispod ruševina nakon 11 dana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan starac izvučen je živ iz ruševina svoje kuće, 11 dana nakon zemljotresa u jugozapadnoj Kini. 80-godišnji Siao Zihu, koji je bio djelimično paralizovan prije zemljotresa, našao se zarobljen pod srušenim stubom svoje kuće u gradu Mijanzhuu, javio je BBC.

Supruga mu je donosila hranu i vodu sve dok nije konačno oslobođen i zdravstveno stanje mu je, kako se navodi, stabilno.

U međuvremenu, vojska se kreće ka velikom vještačkom jezeru, gdje se vodostaj popeo do opasne granice.

Plan je da se na jednoj od barijera vještačkog jezera probuši rupa, kako bi se spriječila poplava.

Situaciju dodatno otežava to što se narednih dana prognoziraju obilne padavine.

I dalje je prisutna zabrinutost u vezi sa stanjem brana u regionu pogođenom zemljotresom, a u međuvremenu su se, zbog siline potresa, formirala nova jezera, koja mogu lako da poplave okolinu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Moon pohvalio je kinesku vladu za način na koji je ragovala na razorni zemljotres u Sečuanu.

Govoreći u najteže pogođenom gradu Jingzhuu, Ban je istakao da je kineska vlada pokazala izuzetno liderstvo i uložila ogromne napore u saniranju posljedica katastrofe.

Pohvale generalnog sekretara UN su u oštroj suprotnosti s njegovim komentarima o situaciji u susjednom Mijanmaru, gdje tempo provođenja humanitarnih operacija izaziva frustraciju mnogih; on je tamošnju situaciju opisao kao veoma tragičnu.

Broj poginulih u zemljotresu u Kini je premašio 60.000, i mogao bi da dostigne 80.000. Ban kaže kako su UN spremne da obezbijede dodatnu pomoć.

Kineski zvaničnici su upozorili da će biti potrebno tri godine za obnovu zgrada i puteva uništenih u zemljotresu koji je nedavno pogodio pokrajinu Sečuan.

Spasilačke ekipe sada najviše rade na obezbjeđenju smještaja za stanovnike koji su ostali bez domova.

Buldožeri raščišćavaju teren na kojem će biti podignuti privremeni objekti za smještaj, a kasnije će se pristupiti izgradnji novih stambenih objekata.

Desetine hiljada ljudi se i dalje vode kao nestali.

Više od pet miliona zgrada i kuća je uništeno u potresima, a kineske vlasti su ponovo apelovale za međunarodnu pomoć i veću količinu šatora za preživjele.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Chin Gang, rekao je da je potrebno oko tri miliona šatora ili privremenih skloništa.