|

Stanovnici slovenskog mjesta protjerali Rome

Stanovnici slovenskog mjesta protjerali Rome
0
F
FENA
30.10.2006. u 09:09
0
komentara
0

dijeljenja
Stanovnici slovenskog mjesta protjerali Rome
Stanovnici slovenskog mjesta Ambrus, nedaleko od Ljubljane, protjerali su prije sedmicu dana Rome iz sela i zabranili im povratak. Situacija je kulminirala u subotu uvečer, tako da se umiješala i policija.
Kako javljaju novinske agencije a prenosi Radio DW, u subotu uvečer su seljani Ambrusa onemogućili oko 35 Roma, uglavnom žena i djece, da se vrate u svoje naselje u obližnjoj šumi te im zaprijetili smrću.

Na kraju je slovenska policija ipak uspjela spriječiti oko 200 razjarenih mještana Ambrusa da napadnu romsko naselje, ali se Romi usprkos tome nisu smjeli vratiti u svoje kuće. Oni su zato privremeno prebačeni u Centar za strance u Postojni gdje će ostati sve dok se ne nađe nova lokacija za njihovo naselje.

Višegodišnje netrpeljivosti eskalirale su navodno nakon tuče između jednog stanovnika Ambrusa i jednog Roma, nakon čega su mještani zapalili Romov automobil i jednu baraku u romskom naselju.

Srbijanska novinska agencija Beta također prenosi informaciju da vatrogasci nisu došli gasiti požar te da nijedan od mještana Ambrusa nije priveden zbog nasilja i prijetnji smrću Romima.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Sloveniji živi 3.246 Roma, ali predstavnici njihovih organizacija procjenjuju da je ta brojka u stvarnosti barem dvostruko veća.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.