Više od 22.100 osoba
0

Stanovnici se vraćaju u Fukushimu šest godina nakon nuklearne katastrofe

Klix.ba
Fukushima je spremna za povratak stanovnika nakon nuklearne katastrofe iz 2011. godine kada je iseljeno 70 posto područja.

Šest godina nakon snažnog zemljotresa praćenim cunamijem u Japanu koji je izazvao otapanje u nuklearnom postrojenju, većina stanovnika predgrađa Fukushime se može vratiti svojim kućima.

Stanovnicima gradova Naime, Iitate i distrikta Yamakiya, kojih je oko 22.100, je rečeno da se mogu vratiti, ali da imaju određene zone u koje ne smiju ići zbog visokog nivoa radijacije.

Zabrana ulaska u grad Tomioka ukinuta je u subotu. Stanovnici su došli i zapalili na stotine svijeća u okviru ceremonije odavanja počasti onima koji su stradali u ovoj katastrofi. Podsjetimo, preminulo je više od 8.000 osoba.

Za sada povratak se ne odvija onako kako se vlada nadala, jer mnogi ne žele da se vrate. Samo njih 14,5 posto se vratilo ranije u područja u kojima je ukinuta zabrana ranije. Vlada će uložiti 23,6 milijardi jena (212 miliona dolara) u zdravstveni sistem i druge esencijalne objekte kako bi podstakla ljude da se vrate u ovoj godini.

Okuma i Futaba su dva najbliža grada Fukushimi u kojima se još uvijek povratak smatra nemogućim.

Lovici su počeli s eliminiranjem radioaktivnih svinja koje se kreću "gradovima duhova" u blizini nuklearne elektrane, a kako bi povećali sigurnost stanovnika koji se žele vratiti.

Nuklearna katastrofa u Fukushimi, koja je dovela do gašenja 44 reaktora, je druga najgora nesreća koja se dogodila nakon tragedije u Černobilu.