Sve uništeno
106

Stanovnici Portorika morat će živjeti pola godine bez struje nakon uragana Maria

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Milioni stanovnika Portorika u narednom periodu morat će se suočiti s teškom realnošću koja ih je zadesila nakon jučerašnjeg udara uragana Maria. Ostali su bez krovova nad glavom, skoro kompletna infrastruktura grada i biljni život su uništeni, a trebat će im najmanje šest mjeseci da ponovo priključe struju.

Iako se centar uragana Maria jutros udaljio od portorikanskih ostrva, u ovom dijelu karipskog područja i dalje pušu jaki vjetrovi. Nakon borbe za spašavanje života od vjetrova koji su prelazili 280 kilometara na sat, ispred 3,4 miliona Portorikanaca je nova borba s poplavama i vraćanjem života ovoj zemlji.

Ulice širom ostrva izgledaju poput rijeka, stabla su iščupana iz korijenja, kuće porušene, putevi neprohodni i parkovi opustošeni. Prema procjenama stručnjaka za uragane, ništa slično nije zadesilo Portoriko u proteklih sto godina.

Nacionalni hidrometeorološki servis u Portoriku upozorio je danas građane da se sklone na veća uzvišenja jer će većinu gradova pogoditi velike poplave.

Stanovnici pričaju kako nikad prije nisu vidjeli ništa tako monstruozno. U više od 500 skloništa širom zemlje čekali su da utihne uragan Maria koji je rušio sve pred sobom.

Samo dva dana prije nego je pogodila Portoriko, Maria je na ostrvu Dominica usmrtila sedam osoba. Inače, ovaj uragan predstavlja prijetnju i za francuska ostrva Guadaloupe i Martinique, kao i britanska St. Kitts, Nevis i Montserrat.

Najveći aerodrom u Portoriku, Međunarodni aerodrom Luis Munoz Marin, od danas bi trebao biti spreman za spasilačke operacije, a od sutra će biti otvoren za aviosaobraćaj.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump izdao je hitnu deklaraciju kako bi se Portoriku pružila savezna pomoć.