Pogrešno protumačen
0

Stano nakon intervjua za ATV: Naslov i interpretacija rečenog nisu tačni, izostavljen dio o Putinu

B. H.
Screenshot: ATV
Screenshot: ATV
Peter Stano, glavni glasnogovornik pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku oglasio se nakon objave intervjua ATV i kazao kako je inerpteracija onoga što je rekao nije tačna.

Stano je na ATV komentarisao uvođenje novog zakona o kriminalizaciji klevete u RS-u, a na portalu banjalučke televizije u naslovu je istaknuto da je kazao kako to "većina evropskih država smatra krivičnim djelom". Stano se oglasio na Twitteru i kazao kako takav naslov i interpretacija rečenog nisu tačni.

"Nije se radilo o broju EU zemalja sa zakonima o kleveti, već o važnosti slobode govora i medija za EU i kako bi svaki zakon donesen u BiH trebao biti u skladu s EU standardima. U tom kontekstu smo razgovarali kako se zakone o kleveti ili dezinformacijama ne može zloupotrijebiti za zabranu slobode govora, medija i slobode izražavanja. To se može jasno vidjeti u citatima ako ih se pomno čita", kazao je Stano.

Dodao je i kako je govorio da je neprimjereno pokušavati potkopati jedinstvo BiH, nagraditi Putina Ordenom i jačati veze s njegovim režimom koji čini zlodjela i ratne zločine u Ukrajini.